• 5

Um i telo zaslužuju odmor, zaspaćete dubokim snom pomoću 5 stručnih saveta

Probuditi se sa osećajem teške iscrpljenosti prilično je loš način da se započne dan

  • 5

Saveti stručnjaka pomažu da zaboravite na obaveze, svakodnevne stresove i konačno se naspavate.

Šta je dubok san?

- Termin dubok san se odnosi na treću fazu spavanja iz koje se čovek vrlo teško budi. To je faza u kojoj izgledamo kao da smo u potpunoj nesvesti. Deca najviše rastu tokom treće faze sna - objašnjava stručnjak za kvalitetan san Bil Tak.

Normalni ciklus spavanja sastoji se od tri faze i REM faze spavanja (tada sanjamo). Prolazak kroz ove četiri etape traje između 90 i 120 minuta. Ukoliko spavate između sedam i devet sati, imaćete dubok san četiri ili pet puta. Na san deluju različiti spoljni faktori zbog kojih se trgnemo, pa se postupak iznova ponavlja.

- Nagla buđenja tokom noći su veoma štetna, jer se telo oporavlja samo u fazi dubokog sna. Reč je o stanju koje ima značajnu ulogu u obnavljanju i naše memorije. To je okrepljujuća faza spavanja jer se mozak čisti od toksina - objašnjava direktor Centra za poremećaj sna Julisis Magelang.

Budući da faza dubokog sna traje između 15 i 30 minuta, spavanje koje traje sedam do devet sati pruža više prilika da se nađemo u njoj.

spavanje

Foto: Pixabay.com

Kako prepoznati dubok san?

Tokom spavanja to je nemoguće, ali jutro donosi odgovor.

- Ukoliko se niste osvežili, verovatno vas je dubok san zaobišao. Jedini način da se utvrdi u realnom vremenu jeste praćenje moždanih talasa. Najviše što možete učiniti da biste dospeli u pomenutu fazu jeste da poštujete pravila kvalitetnog spavanja - objašnjava doktor Magelang.

Oslobodite se svega što vam smeta

- Buka, pušenje, alkohol i kafa pre spavanja najviše remete miran san. Sve to nas drži na javi - kaže doktor Magelang, a prenosi Men's Health.

Fizička aktivnost 

Rezultati istraživanja pokazuju da osobe koje vežbaju ili su stalno u pokretu, lakše dolaze do kvalitetnog sna koji je bitan za fizički oporavak.

- Tempirajte fizičku aktivnost najkasnije tri sata pre odlaska u krevet. Endofrini koji se oslobađaju tokom vežbanja i povišena telesna temperatura ometaju vas da mirno zaspite - objašnjava doktor Konor Hinegen.

Zamračite i rashladite prostoriju u kojoj spavate

Ako spavate u sobi gde dopire svetlost, obavezno spustite roletne. Optimalna temperatura kreće se od 19 do 21 stepen Celzijusa.

Nabavite muzičku kutiju

Buka se može neutralisati prijatnim tonovima.

- Istraživači su dokazali da niskofrekventni šum pomaže ljudima da padnu u dubok san. Predmeti  poput muzičke kutije mogu biti veoma korisni - dodaje doktor Hinegen.

Držite se rasporeda

Redovno spavanje tokom noći pomaže nam da se kvalitetno odmorimo. Vikendom pokušavamo da nadoknadimo izgubljeni san, a to je zapravo najčešći uzrok poremećaja. I tokom neradnih dana držite se rasporeda, kako biste odmorni dočekali radnu nedelju.

Video: Šta sve ulazi u vas dok spavate a da vi o tome pojma nemate!

N.N.

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • jana

    Ja nemam problema sa snom od kada spavam na anatomskom magnetnom jastuku, od memoriske pene. Zato hvala pro100 za miran san i uspesan dan.

  • Smehotres

    A oni što rade noćne smene,kako da nadoknade

  • Samo pitam

    Sta vas nocu drzi budnim secanje ili kajanje?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima