≫ 

Naučnici dokazali, ovaj začin je toliko moćan da uništava ćelije raka!

Kurkumin, moćna supstanca koja se nalazi u kurkumi, uspešno se bori protiv različitih vrsta karcinoma

  • 1

Iako je već dobro poznato da kurkumin ima snažno antiupalno i antioksidantno dejstvo, naučnici su sada pronašli da ovaj moćan sastojak može da zaustavi razvoj određenih vrsta karcinoma, uključujući rak dojke, rak pluća i rak želuca.

Takođe, pronađeno je da se kurkuma uspešno bori sa leukemijom, rakom pankreasa, creva, koštane srži i prostate.

Naučnici sa Univerziteta Templ u Filadelfiji pregledali su gotovo 5.000 akademskih radova u kojima su stručnjaci koristili ovo jedinjenje u lečenju raka, davne 1924. godine.

kurkuma, kari Foto: Pixabay.com

Istraživači su tako pronašli da kurkumin "ima sposobnost u borbi protiv raka" i da se može koristiti u vidu leka, samostalno ili u kombinaciji sa drugim lekovima.

Kurkumin je osvojio pažnju naučnika širom sveta zbog svojih bioloških aktivnosti (antioksidantnog, anitupalnog, antrimikrobskog, aniviralnog dejstva), a najviše pažnje je usmereno na njegov značaj u borbi sa kancerom, te se njegovo dejstvo još uvek istražuje, kazali su naučnici za "Nutrients" časopis.

Kurkumin deluje tako što sprečava hranljive materije da dođu do tumora i ne dozvoljava ćelijama raka da emituju štetne proteine.

Kurkuma Foto-ilustracija: pixabay.com

Međutim, važno je znati da su prethodna istraživanja pokazala da kurkuma može da izazove niz neprijatnih nuspojava, uključujući glavobolju, povraćanje i dijareju.

Ljudsko telo takođe nije u stanju da dobro apsorbuje kurkumin, a neka ispitivanja pokazuju da se u krvotoku pojavljuju vrlo niske koncentracije ovog sastojka.

kurkuma, kari Foto: Pixabay.com

Da li kurkumin može biti tretman za lečenje raka?

Kurkuma je začin koji se uzgaja u mnogim azijskim zemljama, a mnoga istraživanja su dokazala da je u zemljama gde ljudi jedu više kurkumina niža stopa određenih vrsta karcinoma.

Važno je imati na umu da je kurkuma koju koristimo u kuvanju veoma bezbedna. Ali ne znamo koliko je siguran kurkumin kada se koristi iz medicinskih razloga, Mogli biste da naštetite zdravlju ako biste prekinuli standardnu terapiju za lečenje raka zbog nedokazanog tretmana koji se bazira na upotrebi kurkume. Mnoge internet stranice, poput blogova, promovišu kurkumu kao lek protiv raka, ali nijedna ugledna naučna organizacija protiv raka ne podržava nijednu od ovih tvrdnji -  istaknuto je portalu "Cancer Reasearch UK, zvaničnom britanskom sajtu posvećenom lečenju karcinoma.

(Telegraf.rs/K.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jana

    5. januar 2020 | 14:31

    Nisam ni znala koliko je kurkuma zdrava za nase zdravlje. Dok nisam na pro100 procitala korisne savete i narucila kurkumu i tek tad sam saznala i konacno se uverila da kurkuma leci mnoge bolesti, od prehlade pa to tezih obolenja kao npr karcinome u pocetnom stadijumu. Kurkuma leci antiupalna, antivirusna i antibaktetiska obolenja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA