Čudo doktora iz Zagreba: Nepokretan dečak prohodao nakon operacije

Prof. dr Darko Čudi sa svojim timom je izveo čudo

  • 4

Prof. dr Darko Čudi, načelnik Zavoda za neurohirurgiju u KB-u Dubrava u Zagrebu, sa svojim timom je pre tri meseca opet izveo čudo. Već je mnogo puta operisao odrasle, a ovaj put 10-godišnjeg dečaka.

- Dečak je dobro i zadovoljni smo kako napreduje. Sad već sve razgovetnije govori, samostalno sedi i može samostalno da napravi nekoliko koraka. Čujemo se s roditeljima svaki dan i oni nam šalju njegove snimke, pa pratimo napredak. Pogotovu moja koleginica fizioterapeutkinja Veronika Paradžik, koja je i glavna u ovoj fazi oporavka i pomaže roditeljima savetima kako dalje raditi s njim- kaže prof. dr Darko Čudi, načelnik Zavoda za neurohirurgiju u KB-u Dubrava, koji je sa svojim timom pre tri meseca opet izveo čudo.

Nakon što je već mnogo puta operisao odrasle pacijente, ugrađuje elektrode u mozak kojima se postiže duboka stimulacija mozga i podstiče oporavak mozga da bi ponovno preuzeo funkciju kontrole mišića i pokreta. Ovog puta su to učinili na desetogodišnjem dečaku koji je u bolnicu stigao s dijagnozom distonije, potpuno nepokretan.

Dečak je u KB Dubrava došao u tzv. distoničkoj krizi, što znači da nije mogao samostalno da se kreće niti da okrene u krevetu. To je stanje u kojem dolazi do poremećaja u tonusu mišića, a onda i do toga da čovek ne može da upravlja pokretima.

- Bilo je potrebno nekoliko godina da roditelji dođu do dijagnoze jer se dete rodilo zdravo i u početku se normalno razvijalo. Prohoda se, počne da se igra, raste, a onda odjednom počnete da primećujete da nešto u kretanju nije u redu - objašnjava dr Čudi.

Operacija, operaciona sala, doktori, medicina, bolnica Foto: Profimedia/Hoxton

S vremenom se stanje pogoršava, sve dok lekari ne spoznaju da je potrebno obaviti testove koji utvrđuju distoniju.

- Neuropedijatar koja nam je uputila dečaka napravila je kompletnu obradu, na temelju koje smo i mi mogli dobro da reagujemo. Reč je o prof. dr Nini Barišić iz KBC-a Rebro, koja nam je uputila pacijenta s kompletnom obradom, uz obavljena genetska testiranja.

- Za ceo tim KB-a Dubrava ovo je bio izazov jer se takva operacija prvi put radila na detetu, no svi su odradili svoj deo s posebnom pažnjom - dodaje neurohirurg.

Prvi takav zahvat dr Čudi je obavio još 2010., dok je bio u KBC-u Rebro, a danas u KB-u Dubrava godišnje obavi oko 60 takvih zahvata. Najčešće se obavljaju upravo kod pacijenata s distonijom, no metoda pokazuje dobre rezultate i kod Parkinsonove bolesti, dok se testira i kod još nekih bolesti, poput epilepsije.

- Treba reći da kod takvih pacijenata ne možemo da znamo tačan mehanizam delovanja tog zahvata jer naučno nije utvrđen mehanizam delovanja duboke mozgovne stimulacije - kaže.

Za uspeh je, dodaje, vrlo važna kontrola pacijenta u prvim danima nakon operacije kako bi se videlo kako reaguje i regulisale elektrostimulacije po potrebi. Kod dečaka koji je operisan reakcije su bile dobre, pa je tako i otpušten kući, no svakodnevna komunikacija i dalje omogućava kontrolu, kaže.

(Tlegraf.rs/24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA