≫ 

Obratite pažnju na svoj nos: Ova 3 znaka mogu biti signali da se u telu razvio tumor

Rano otkrivanje raka može spasiti nečiji život, zbog toga je jako važno da se on na vreme otkrije i locira

  • 0
Muškarac Foto: Pixabay

Kancer je zajednični pojam za širok spektar bolesti koje su karakteristične po abnormalnom rastu ćelija koje se dele, a potom razmnožavaju u telu i uništavaju zdravo tkivo.

Ova zloćudna bolest slabi telo i smanjuje sposobnost organizma da se bori protiv infekcija, a medicinska terapija zavisi upravo od faze do koje je bolest uznapredovala, pa je zato veoma važno prepoznati znakove za uzbunu.

Jedno manje poznato područje na kome se mogu pojaviti prvi simptomi tumora je nos, a najčešće ukazuju na rak nosa i sinusa.

Prema Nacionalnoj zdravstvenoj službi (NHS), rak nosa i sinusa se razvija u nosnoj šupljini (delu iza nosa) i sinusima (vazdušnim otvorima koji se nalaze u lobanji). Reč je o retkoj vrsti raka koja obično pogađa muškarce starije od 40. godina.

celije raka, rak Foto: Pixabay

Najčešći simptomi tumora nosa i sinusa su:

- Neprestano zapušen nos,

- Pritisak ili bol u nosnoj šupljini (delu iza nosa) ili u zubima

- Krvarenje nosa

- Poremećaj čula mirisa

Kako NHS objašnjava, ovi simptomi se često javljaju i kod manje ozbiljnih oboljenja, kao što su prehlada i sinuzitis. Zato je važno da se konsultujete sa svojim lekarom ako primetite da simptomi ne prolaze. Ukoliko ste zabrinuti jer konstantno imate određene tegobe povezane sa nosem, nakon pregleda lekar opšte medicine vas može poslati kod specijaliste da uradite testove za detaljni pregled nosne šupljine i grla. Doktor takođe može da uzme mali uzorak tkiva (biopsija) kako bi mogao lakše da dijagnostikuje bolest. Lečenje raka nosa i sinusa zavisi od mesta na kome se pojavio tumor, faze i stupnja bolesti, kao i opšteg zdravstvenog stanja pacijenta.  Najčešće se tumor uklanja hirurškim putem, radioterapijom ili hemoterapijom.

Ćelije raka, mikroskop, rak, Tumor, kancer Foto: Nikon Small World/Dr. Paul D. Andrews

Koji su faktori rizika?

Tačan razlog zašto nastaje tumor raka i nosa nije poznat, ali postoje određeni faktori koji mogu da povećaju šanse za pojavu bolesti. Pušenje je jedan od najvećih faktora rizika povezanih sa tumorom etmoidalnih sinusa i nazalne šupljine.

- Cigarete sadrže tragove karcenogenog nitrozamina i drugih potencijalno opasnih sastojaka koji mogu da izazovu rak. Kada pušite dim prolaziukroz nosnu šupljinu, a potom se širi do pluća -istakli su iz organizacije za istraživanje raka Cancer Research UK. Zapravo, rizik se povećava što duže i više pušite.

Istraživanje takođe sugerira da rad na nekim poslovima povećava rizik od nastanka karcinoma u nosnoj šupljini i paranazalnim sinusima. Razlog je izloženost opasnim hemikalijama, među kojima su prašina drveta, vlakna od platna, prašina kože, hrom, nikl i formaldehid.

Video: Otišla u muzej pa na termalnoj kameri videla da ima rak dojke

(Telegraf.rs/K.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA