≫ 

Verovali ili ne, postoji beli luk crne boje! Ukusniji je, zdraviji i možete da ga napravite sami

U Koreji, koji je na neki način “postojbina” ove namirnice, postoji drevna legenda koja kaže da je crni beli luk Bog darovao ljudima kao garanciju besmrtnosti

  • 0
Beli luk crne boje Foto: Shutterstock

Beli luk crne boje je na gastronomskoj sceni prisutan već skoro dve decenije a poslednjih nekoliko godina ova namirnica je postala hit u svetu, te se sa podneblja Azije preselila i na evropski i američki kontinent.

Tako su svetski kuvari proslavili neobičan luk, koji se obično viđa u azijskim kuhinjama, i uvrstili ga u većinu svojih specijaliteta. Beli luk crne boje zgleda kao neko egotično voće ili cveće, prilično neutralnog mirisa, ne ostavlja neugodan zadah, a sadrži brojna blagotvorna svojstva.  Oni koji su ga probali kažu da podseća na ukus sojinog sosa.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Black Garlic Downvillage (@black_garlic_dv) on

Mnogi misle da ovaj luk raste takav u zemlji,  ali zapravo je reč o običnoj glavici koja zahvaljujući procesu fermentacije pod određenim uslovima menja boju, ali na potpuno prirodan način. Zapravo, ova namirnica nastaje procesom kuvanja cele glavice neoljuštenog belog luka, koji se prethodno fermentisao na niskoj temperaturi u toku mesec dana. Obične glavice belog luka treba da odstoje nekoliko nedelja u vlažnoj sredini sve dok češanj ne pocrni i ne dobije glatku, lepljivu teksturu sličnu pečenom luku,  Izrazita crna boja nastaje zahvaljujući produkciji jedinjenja pod nazivom melanoidin.

Koje su zdravstvene prednosti "crnog" belog luka?

Beli luk je poznat po svojim brojnim zdravstvenim prednostima, ukljućujući antiupalne efektima, podizanje imunog sistema i poboljšanje funkcija kardiovaskularnog sistema. Dok beli luk crne boje ima manji sadržaj alicina, moćnog sastojka koji belom luku daje brojna svojstva koja unapređuju zdravlje, on sadrži dva puta više antioksidanasa u odnosu na svež beli luk.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Jean Olivera Jip (@joj0106) on

Crni beli luk je bogat vitaminom C, B6 i manganom, poboljšava imunitet i apsorpciju minerala. staje na put problemu sa cirkulacijom i reumatoidnom artritisu, a može da posluži i u prevenciji Alcahajmera. Takođe je izuzetno dobar za prevenciju raka, izvrstan je u borbi protiv upala i prehlada, pozitivno deluje na rast i deobu ćelija što izaziva efekat podmlađivanja, pa je poznat i kao čuvar mladosti.  Sadrži oko 35 kalorija po porciji, te predstavlja odličan način da pojačate ukus svog zdravog obroka, a da pritom ne dodate u njega tone kalorija.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Broadfork Gardens (@broadforkgardens) on

Kako se pravi beli luk crne boje?

Crni beli luk možete da napravite i u kućnoj radinosti, premda je sam proces komplikovan i ne isplati se. Naime, potrebno je neočišćen beli luk staviti na dno posude, a potom je prekriti aluminijskom folijom. Potom se drži u rerni 40 dana na temperaturi od 60 Celzijusovih stepeni.

Drugi način za pripremu belog luka crne boje je nešto lakši. U velikom loncu treba da se kuva danima, a zatim ga ostavite nekoliko dana da se osuši. Domaći crno beli luk se može držati na sobnoj temperaturi do 30 dana ili u tegli u frižideru 6 meseci.

Video: Mladić mislio da će mu proći nesanica ako stavi beli luk u uvo, međutim...

(Telegraf.rs/K.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA