≫ 

Da li je zdravo jesti đevrek za doručak? Evo šta kažu nutricionisti

Jedete đevrek? Evo zašto ćete od sada zaobilaziti ovo pecivo za doručak

  • 12
Đevrek Foto: Pixabay

Iako niko sa sigurnošću ne može da tvrdi kada je tačno nastao đevrek, veruje se da je prvi napravljen još u 17. veku. Od tada ova vrsta peciva predstavlja omiljeni izbor za doručak, koji se najpre konzumira u pekarama, a ujedno služi u brojnim hotelima i restoranima širom sveta.

Poslednjih godina, đevreci su stekli negativnu reputaciju zbog tvrdnji da sadrže visok nivo ugljenih hidrata koji ih suštinski čine nezdravim. Ukoliko pogledamo njegovu nutritivnu vrednost ona može da varira u zavisnosti od vrste brašna, ali i veličine peciva.

Klasični đevreci se uglavnom prave od kombinacije prerađenog pšečničnog brašna, soli, vode i kvasca. Određene vrste mogu da sadrže i dodatne sastojke, poput začina, šećera i sušenog voća...

Đevrek Foto: Pixabay

Običan đevrek, srednje veličine (oko 105 g), u proseku sadrži oko 289 kalorija, 11 grama proteina, 2 grama masnoće, 56 grama ugljenih hidrata, kao i vitamine B1, mangan, bakar, cink, gvožđe i kalcijum.

Zaključak stručnjaka je da iako njihov nutritivni sadržaj može da bude različit, đevreci uglavnom sadrže visok nivo ugljenih hidrata, a male doze masnoće i proteina. Takođe, u njima se može pronaći mali sadržaj vitamina i minerala.

Prema Nacionalnom institutu zdravlja (National Institute of Health) prosečna veličina đevreka se udvostručila u proteklih 20 godina tako da neke veća peciva mogu da sadrže više od 600 kalorija. Prekomerna konzumacija kalorija dobijenih iz bilo koje hrane, uključujući đevreke, može da dovede do nezdravog gojenja i da oteža gubitak kilograma.

Đevrek Foto: Pixabay

Takođe, bageti sadrže prerađene ugljene hidrate. Đevreci se tradicionalno prave od prerađenog pšeničnog brašna, a neka peciva imaju i veliku dozu šećera. Pojedina istraživanja sugerišu da veći unos prerađenih ugljenih hidrata, kao onih koji se nalaze u đevrecima, mogu da povećaju rizik od nastanka hroničnih bolesti poput srčanih oboljenja i dijabetesa tipa 2.

Dakle, da li  đevrek predstavlja toliko loš izbor za doručak?

Stručnjaci ističu da treba da umereno konzumirate đevreke i da budete svesni koliko kalorija sadrže. Osim što je bitno da u ne bude prečesto zastupljen u vašoj ishrani, jako je bitno i sa čim ga jedete.

Video: Koliko su prodavnice zdrave hrane u Srbiji uopšte zdrave?

(Telegraf.rs/K.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dule

    8. februar 2020 | 11:59

    Daj ljudi djevrek bre, opasan je ubica taj djevrek a tek kifla još ako se udruže, propast🤣🤣 Nutricionisti čudna sorta

  • Bern

    8. februar 2020 | 11:50

    Za doručak je mnogo zdravije pojesti đevrek nego biti gladan do ručka,ono što čoveku prija i podnosi je najzdravije a ne što mi neko drugi odredi.

  • Mimi

    8. februar 2020 | 11:55

    Moze li se nekad nešto pojesti i za svoju dušu?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA