≫ 

Ovo su najčešći sastojci otrova za pse: Zbog njih umiru u mukama, a jedan je posebno opasan po ljude

Juče su na Kalemegdanu uginula 4 vlasnička psa, sumnja se da je u pitanju trovanje

  • 5
pas, trovanje, šetnja foto: pixabay.com

Vest da su četiri vlasnička psa uginula posle šetnje na Beogradskoj tvrđavi, šokirala je javnost. U pitanju su bili vlasnički psi kojima je jedino zajedničko to što su se tog dana šetali po Kalemegdanu zbog čega se sumnja da su životinje uginule od trovanja.

Nakon uznemirujućih vesti, dežurne ekipe JКP “Veterina Beograd” odmah su izašle na teren gde, uz pomoć policije, pokušavaju da utvrde šta je uzrok uginuća vlasničkih pasa.

Iako još uvek nije potvrđeno kakav je tačno otrov u pitanju, sumnja se na neki od neurotoksina budući da su svim vlasnicima umrli psi pre nego što su stigli do veterinarske ordinacije.

Javnost u Srbiji je uznemirena zato što određeni otrovi za pse mogu imati i pogubno dejstvo po decu i ljude, generalno. Jedan je posebno opasan.

Ovo su 4 najčešća aktivna sastojka koja se nalaze u otrovima za pacove i miševe, koji se ujedno koriste i za namerno trovanje pasa:

Iako je najčešća vrsta otrova za pacove i miševe antikoagulantni rodenticid ili ACR, čak ni svi veterinari nisu svesni novijih aktivnih sastojka koji se u ove otrove dodaju.

Šta se dešava kada ljubimac proguta ACR otrov?

ACR otrovi napadaju proizvodnju faktora zgrušavanja krvi zavisnih od vitamina K (koji se stvara u jetri), pa kada ih psi i mačke progutaju u velikim količinama mogu dovesti do unutrašnjeg krvarenja. Srećom, postoji antidot za ovu vrstu otrova - vitamin K1, koji bi vaš pas odmah trebalo da primi. Zanimljivo je da se prvi simptomi ne pojavljuju 3-5 dana, pa je malo verovatno da je ovo bio otrov koji su psi na Kalemegdanu progutali.

Simptomi koji se javljaju kod psa su letargija, otežano disanje, blede desni, kašalj, povraćanje, krvava njuška, oticanje ili izrasline na koži, kolaps i u krajnjem slučaju, smrt.

Trovanje viškom kalcijuma

pas, trovanje, šetnja foto: pixabay.com

Najgora vrsta trovanja je kolakalceferolom (vitaminom D3). Simptomi uključuju nervozu, gubitak apetita, letargiju, smanjenu ili povećanu žeđ, pojačano mokrenje, insuficijenciju bubrega, drhtavicu, gubitak težine, pa konačno i smrt.

Samo mala količina ovog otrova može rezultirati ozbiljnim trovanjem pasa i mačaka. Otrov za miševe i pacove rezultira povećanom količinom kalcijuma u organizmu što dovodi do zatajenja bubrega. Nažalost, nema leka i kućne ljubimce je potrebno što pre hospitalizovati kako bi u narednih 7 dana primali agresivnu terapiju.

Lečenje uključuje agresivnu infuziju za ispiranje otrova, lekove koji pomažu da se smanji kalcijum u krvi i često praćenje krvne slike.

Otrov koji izaziva oticanje mozga

Iako je iz slične grupe otrova kao i ACR, ne leči se vitaminom K. Nema lek i deluje izazivajući oticanje mozga (cerebralni edem). Pas postaje anksiozan i letargičan, hoda kao da je pijan, povraća, drhti, peni, upada u komu i brzo nastupa smrt. Lečenje uključuje izazivanje povraćanja, davanje aktivnog uglja, infuziju, lekove protiv napada i ostalu negu. Vlasnik mora brzo reagovati.

Fosfidi su opasni i po ljude

pas, trovanje, šetnja foto: pixabay.com

Iako je ova vrsta otrova ređe zastupljena trebalo bi da vas zabrine jer je potencijalno otrovna po vas, porodicu i veterinarsko osoblje. Obično se koristi za ubijanje malo većih glodara, ali i golubova. Kada se proguta izaziva toksični gas u stomaku koji se naziva fosfinskim gasom. Psi koji ga progutaju počinju da bale, da se nadimaju, gube apetit, upadaju u letargiju, otežano dišu što u slučaju nelečenja, dovodi do smrti.

Jedini lek jeste da ne hranite vašeg psa, pa ni osobu koja ga je progutala. Ako ima hrane u stomaku, to zapravo pogoršava trovanje i rezultira još većom proizvodnjom fosfinskog gasa. Taj isti gas je otrovan i po ljude, pa se pobrinite da ga ne udišete. Drugim rečima, ako pas povraća kod kuće ili u automobilu, dobro provetrite prostor. Lečenje uključuje terapiju protiv povraćanja, infuziju i intenzivnu negu.

Neurotoksin koji se može naći u rekama i jezerima

Iako ovo nije slučaj sa Kalemegdana, postoji još jedan opasan neurotoksin koji izazivaju alge, a psi ga obično mogu progutati leti ako se kupaju u jezerima i rekama.

Anatoksin-a je poznat po tome što može da ubije životinje u roku od 20 do 30 minuta od izlaganja.

U pitanju je moćan neurotoksin koji kod životinja može izazvati konvulzije i respiratorna zatajenja. Toksin je takođe opasan po ljude, ali su psi skloniji trovanju jer gutaju više vode dok plivaju i ližu krzno.

Brzina kojom ovaj toksin utiče na žrtvu dovela je do toga da su mu naučnici dali naziv "brzinski faktor smrti". Neurotoksini brže deluju, a znakovi trovanja su agresivniji.

Video: Užasne scene trovanja pasa u Kuršumliji

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ada

    8. mart 2020 | 13:15

    Kada draga gospodo vodite pse u setnju zasto im ne stavite korpe na njusku. Sigurnije za pse, i za prolaznike, a ne da nam se obracate "Nece on". Te korpe bi trebalo da budu obavezne.

  • ANTIROM

    8. mart 2020 | 11:51

    NIJEDAN ZLIKOVAC NIKADA NIJE OTKRIVEN?

  • Suzana

    25. maj 2021 | 08:44

    Odnos ljudi prema životinjama pokazuje na kom nivou razvoja je jedno društvo, u ovom slučaju na nivou primitivnih oblika života. Samo fali toljaga i eto pećinskih ljudi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA