Internetom kruži lažan kućni test za otkrivanje korona virusa, stručnjaci upozoravaju

Ne verujte svemu što pročitate na internetu

  • 0
korona virus zadržavanje daha foto: pixabay.com

Nedavno se na internetu pojavio kućni test za koji se tvrdi da može da vam pomogne da hitno delujete ukoliko sumnjate da imate korona virus, kao i da ukaže na plućnu fibrozu.

- Tajvanski stručnjaci savetuju da uradite jednostavan test svakog jutra. Duboko udahnite i zadržite dah duže od 10 sekundi. Ako možete da držite dah ovoliko dugo bez kašljanja ili poteškoća u disanju, bez anksioznosti ili težine na plućima, znači da nemate plućnu fibrozu, što u osnovi znači da nemate infekciju - navedeno je u testu.

Većina svetskih medija je prenela ovu vest navodeći da su ovaj savet dali japanski lekari i tajvanski stručnjaci, a nakon što se proširio internetom oglasili su se i medicinski eksperti.

Zdravstveni stručnjaci, Svetska zdravstvena organizacija i Univerzitet Stanford su odbacili ove tvrdnje, ali korisnici društvenih medija i dalje dele netačne informacije.

- Mnoge dezinformacije o simptomima Covid-19 virusa i tretmanima lečenja, koje se lažno pripisuju Univerzitetu Stanford, danima kruže društvenim mrežama i prosleđuju putem e-mail poruka. Zvanične informacije iz Stanforda dostupne su na sajtu: http://healthalerts.stanford.edu - piše na zvaničnom Tviter nalogu Univerziteta.

koronavirus/infekcija Foto: Pixabay

Doktor Robert Amar, specijalista za zarazne bolesti sa Medicinskog koledža "Bejlor" (Baylor) iz Hjustona, izjavio je za "Associated Press" da ne postoji jasan dokaz da korona virus izaziva 50-postotnu plućnu fibrozu.

Prema mišljenju stručnjaka, desetominutno disanje ne može zaista da otkrije da li neko ima virus.

- Ova vrsta testa može biti od pomoći u identifikaciji osoba sa ozbiljnijim bolestima pluća. Sa druge strane neće moći da identifikuje osobe koje su zaražene i imaju blage simptome ili samo sumnjaju na infekciju -  kazao je doktor Robert.

Osim toga u okviru objave, u kojoj se savetuje da uradite kućni test za otkrivanje korona virusa, navedeno je da će ispijanje vode na svakih 15 minuta ubiti virus.

koronavirus Foto: Pixabay

- Iako je hidiranje, odnosno konzumiranje vode veoma važno za sveukupno zdravlje, ona ne može da spreči infekciju korona virusom - saopštila je Svetska zdravstvena organizacija Filipina (World Health Organization Philippines).

- Mnoga oboljenja, pored korona virusa, mogla bi da dovedu do otežanog disanja, uključujući astmu, anksioznost ili kardiovaskularne bolesti -  izjavio je doktor Gregori Poland, naučnik koji radi na vakcini u poznatoj "Mayo" klinici u Minesoti.

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA