≫ 

Više od polovine pacijenata zaraženih korona virusom prijavilo je ovaj, manje poznati simptom

Temperatura, suv kašalj i kratak dah simptomi su novog irusa Covid-19 koji se raširio po celom svetu

  • 17
Rak debolog creva, debolo crevo, bol u stomaku Foto: Shutterstock

Korona virus daje različite simptome kod različitih ljudi, a postoje oni koji će ovaj virus prebroditi asimptomatski – bez simptoma.

S druge strane većina je onih koji ispoljavaju simptome virusa koji su slični gripu, samo što se manifestuju danima nakon zaraze i sve počinje polako.

Jedna studija u Kini urađena u Hubeju među obolelilma u periodu od 18. januara do 28. februara ustanovila je simptm o kojem smo malo govorili, a prisutan je kod više od polovine zaraženih.

Pacijenti kod kojih je virus izazvao probavne probleme u prosleku su se zadržavali dva dana duže na bolničkom lečenju od onih koji su imali samo respiratorne smetnje.

Moguć razlog za ovo je što su se pacijenti sa probavnim problemima kasnije javljali na lečenje jer su otklonili mogućnost zaraze korona virusom usled izostanka respiratornih simptoma.

Rezultati su pokazali da su 84 odsto pacijenata koji su imali probavne probleme imali i gubitak apetita.

Dijareja je drugi, najčešći simptom koji je pratio čak 29 odsto obolelih od korona virusa koji su imali probavne probleme.

Ostali simptomi vezani za probavne probleme su povraćanje i bol u stomaku.

Svaki sedmi pacijent koji je bio pozitivan na testu za korona virus je imao digestivne probleme sa izuzetkom respiratornih.

Dr Brenan Spigel sa američkog Univerziteta za gastroetrologiju upozorila je da su pacijenti sa korona virusom i digestivnim problemima imali lošiju kliničku sliku od onih sa respiratornim problemima.

- Jako je važno da se dijareja doda kao simptom Covid-19 virusa jer na taj način bolest može da se prepozna i pre nastupanja respiratornih problema – naglasila je ona.

Video: Skener 41-godišnje žene najbolje pokazuje na koji način korona virus uništava naša pluća

(Telegraf.rs/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Andreja

    20. mart 2020 | 14:11

    Bez sale ali ja sam te simpotome imao pre mesec dana,sa temperaturom koja me je skrsila i velikim bolovima u kostima i glavi trajalo jednu noc i kraj

  • tina

    20. mart 2020 | 20:07

    Sad ispade svi simptomi su vezani za korona virus Nije fora dizati paniku, pre dok smo imali proliv nismo sumnjali na koronu Kad smo dobili temperaturu grip nismo sumnjali na koronu, sad kines kasljas odmah KoronaSad svaki simptom KORONANe kazem plasim se i ja ali postajemo veoma paranoicni Vise se o nicemu nit ne prica nista drugo ne postoji na tv-u, internetu samo ljudima utupili u glavu Sedimo kuci onaj ko je pametan poslusace ko ne sam je kriv Veliku igru igra i imunitet normalno ko je bolestan i vec ima zdrastvene probleme spada u rizicnu grupu, ko je jelte zdrav i nema problema cak i upalu pluca prelezi i ozdravi moja majka je sa 22 godina prelezala tuberkulozu dobar imunitet i nikakve druge probleme nije imalaA ovo ovo ne znamSta je

  • Omg

    20. mart 2020 | 17:19

    Dali je neko imao i zujanje u glavi i ušima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA