≫ 

Mnogi se plaše da li se na ovaj način može preneti korona virus: Ne brinite, ne može

Otkrivamo da li korona virus predstavlja opasnost kada je reč o isporuci paketa

  • 2
Pošiljka Foto: Pixabay

Naučnici su potvrdili da novi korona virus najčešće prelazi sa zaražene osobe na svog sledećeg domaćina putem sitnih respiratornih kapljica koje se raspršuju u vazduh nakon kašlja ili kijanja.

I dok postoje brojne teorije koje se tiču vremena zadržavanja Covid-19 virusa na čvrstim površinama ostaje pitanje da li može virus da se prenese putem pošiljke?

Ukoliko se vratimo u prošlost, kada se proširila epidemija bubonske kuge, Dubrovnik je 1377.  godine prvi zadržavao sve putnike koji su došli iz visokorizičnih zemalja. Smeštao ih je u karantin na 40 dana i pratio njihovo zdravstveno stanje. Uskoro je doneta odluka o dezinfekciji pošte, te su stvari koje su smatrane podložne širenju infekcije bile potapane u sirće, a potom izložene dimu aromatičnih supstanci, prvo ruzmatinu, a kasnije hloru. Kada su predmeti prošli proces dezinfekcije, na njih se obično nanosila karakteristična pločica sa voskom, tako da je primalac mogao da zna znati gde i kada je izvršena dezinfekcija.

Bolesti su se promenile, ali vekovima su tehnike dezinfekcije pošte uglavnom ostale iste. Tek 1900. godine, tokom epidemije kuge u Honolulu, pisma su rutinski dezinfikovana tako što su se isecala dva kraja koverte, a zatim se pošiljka širila po celoj prostoriji koja je bila ispunjena sumporom. Proces je trajao čak tri sata.

Korona virus Ovako izgleda korona virus / pixabay.com

Da li bi i danas pošta trebalo da se dezinfikuju pošiljke kako bi se sprečilo širenje koronavirusa?

U emisiji "Suočite se sa nacijom“ na TV kanalu CBS news, Skot Gotlib, bivši komesar Uprave za hranu i lekove, upozorio je da SARS-CoV-2 potencijalno može da se prenese putem kontaminiranih predmeta.

- Ovo je lepljiv virus - rekao je. Struktura zaštitnog omotača korona virusa pomaže mu da se čvrsto veže za određene površine: posebno za kožu, kao i za tkaninu i drvo, ali i za plastiku i čelik.

Početkom februara, kada je Covid-19 još uvek bio samo "korona virus“, a za većinu Evropljana još uvek tuđi problem, Kineska centralna banka najavila je da će dezinfikovati sve novčanice, kako bi se sprečilo širenje bolesti sa jedne osobe na drugu.

Pismo Foto: Pixabay

Vlada je sakupljala novčanice iz Hubeija, najugroženije provincije, i zatim ih dezinfikovala, bilo izlaganjem visokoj temperaturi ili ultraljubičastim zracima. Oprana novčana sredstva potom su držana u izolaciji od 7 do 14 dana pre nego što su ponovo puštena u bankarski sistem.

Novčanice su napravljene od pamučnih vlakana, a ne od drvenih, ali se još uvek postavlja pitanja: Zašto dezinfikovatii, novac, a ne pošiljke?

- Centar za kontrolu i prevenciju bolesti je savetovao da postoji mali rizik da se korona virus prenese putem paketa - rekao je Mejtu Okoner, portparol UPS-a, najveće svetske kompanije za dostavu pošiljki.

Korona virus, bakterija, grip, bolest, zaraza, epidemija Foto ilustracija: Shutterstock

- Smernice Svetske zdravstvene organizacije su da je vrlo mala verovatnoća da osoba koja je zaražena korona virusom prenese Covid-19 putem industrijskih proizvoda, a rizik od širenja zaraze virusa putem paketa koji je putovao, više puta je bio premešten i izložen različitim uslovima, takođe je veoma niska - izjavili su iz kompanije Fedex.

Mnogi lekari, zajedno sa Centrima za kontrolu bolesti i Svetskom zdravstvenom organizacijom, ukazali su da trenutno nema dokaza da se Covid-19 virus širi putem pošte.

Podsetimo, i srpski epidemiolog Zoran Radovanović još pre nekoliko nedelja rekao nam je da nema nikakve šanse da se zarazimo korona virusom putem pošiljke sa AliExpressa.

- Kina je daleko. Roba putuje nekoliko nedelja, virus ne može toliko dugo da opstane. Koliko će se održati u spoljašnjoj sredini zavisi prvenstveno od uslova - da li je vlažno, tamno, pa na kojoj je površini jer se lakše održi na plastici nego na metalu. U slučaju ovog virusa radi se o satima - može više sati da se zadrži na nekoj površini, ali ne može više dana - zaključio je u izjavi za "Telegraf" epidemiolog Zoran Radovanović.

Video: Zašto je virus najpodmukliji mikroorganizam na planeti?

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Урош

    26. mart 2020 | 01:01

    Осим ако поштар или курир коронаш не кине на пошиљку пре испоруке.

  • Mislim

    26. mart 2020 | 09:39

    Da živimo pod staklenim zvonom ne možemo, ovo je takva situacija da pokušamo da suzbijemo virus pojačanom higijenom, pa šta nam Bog da a da dezinfikujemo svaku stvar i površinu oko sebe je prosto nemoguće. Jer virus je svuda oko nas. Samo strpljenja, proći će i ovo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA