• 1

Medicinska sestra otkrila dosad skroz nepoznat simptom korona virusa: Pogledajte svoje oči

Starački dom u Vašingtonu je postao žarište korona virusa

  • 1
Bolnica, medicinska sestra, maska, koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Medicinska sestra Čelsi Ernest je zajedno sa timom lekara svakodnevno bila u prvim linijama borbe protiv korona virusa, a jedini zadatak je bio da pomogne ljudima smeštenim u staračkom domu Life Care centar u Vašingtonu.

Kako je otkrila u razgovoru za Si-En-En,  osim kašlja, temperature i često ubrzanog disanja, svi oboleli od novog virusa korona, koji su bili u lošem zdravstvenom stanju, imali su crvene oči.

- To sam primetila kod svih pacijenata. Imaju crvene oči, kao da ih muči alergija. Beonjača nije crvena, više izgleda kao da imaju crvenu senku oko očiju - objašnjava Čelsi.

Američka oftalmološka akademija poslala je upozorenje svojim članovima da postoje izveštaji da Covid-19 može da izazove konjuktivitis, zbog čega se može javiti crvenilo očiju, piše Si-En-En. Takođe je u izdatom saopštenju upozorila oftamologe da zaštite usta, nos i oči kada pregledaju pacijente.

Konjuktivis nije na listi simptoma koju je objavio Centar za kontrolu i prevenciju bolesti. Kao glavni simptomi navode se povišena temperatura, uporan i suv kašalj i kratak dah, mada lista nije potpuna.

respiratori, maska, bolnica, korona virus, koronavirus, pacijenti, bolnica, lekari

Foto-ilustracija: Shutterstock

Čelsi kaže da pored navedenih signala, koje su imali pacijenti, za nju i njene kolege u staračkom domu Life Care centar , i prema priznanju lekara iz obližnje bolnice, crvene oči su predstavljale znak da je osobu uhvatio korona virus.

- Imali smo pacijente koji su imali crvene oči i to je bio jedini simptom koji smo primetili. Smešteni su ​​u bolnicu, a potom su preminuli - rekla je.

Čak mi je lekar koji pruža medicinsku pomoć u slučaju katastrofa rekao: „ Ima li crvene oči?' Odgovorila sam potvrdno, a on mi je uvratio rečima: "Pronaći ću mu krevet."

Korona virus, koronavirus, Nemačka, medicinska sestra

Foto: Tanjug/AP

Ernest nije znala šta je čeka u borbi sa korona virusom. Ono što je videla progoniće je do kraja života. Danju su stariji pacijenti u staračkom domu imali dobre vitalne znakove, a noću je počinjao pakao.

Medicinska sestra je ispričala da se seća da je uveče odlazila u jednu od bolničkih soba za negu i sve je bilo u redu. Četiri sata kasnije stanje bolesnika je naglo počelo da se pogoršava.

- Pacijent je sedeo i jeo je dobro. Nije imao nikakve simptome. Životni znaci su bili stabilni. Već u dva sata ujutro, disanje mu je bilo ubrzano, nije imao dovoljno kiseonika u krvi (manje od 80). Imao je crvenilo lica, crvene oči i bio je u ozbiljnom stanju. Pozvali smo 911 - kaže Čelsi.

respiratori, maska, bolnica, korona virus, koronavirus, pacijenti, bolnica, lekari

Foto-ilustracija: Shutterstock

- Ako su oči bile vidljivi znak, suvi kašalj je onda bio čujan. Počela sam da pratim kašalj i zapisivala sam sve simptome koje sam videla kod ovih pacijenata. Svi su imali sličnu kliničku sliku -  disanje je bilo veoma ubrzano, a kiseonik u krvi bio je vrlo nizak - dodaje.

Zdravstvena radnice opisuje borbu sa korona virusom kao odlazak u rat.

- Nalazite se na bojnom polju gde su zalihe ograničene. Pomoć polako dolazi do vas i puno je žrtava i ... ne možete da vidite neprijatelja, Bilo je to kao ratna zona - zaključuje Ernestova za Si-En-En.

(K.M./Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PETAR 1

    E nek su i medicinske sestre pocele da daju dijagnozu, stali imaju da kazu (dijagnozu) zaposleni u bolnici na prijavnici, domari, higijenicarke, vozaci....!!!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima