≫ 

Muškarci, ukoliko nosite ovaj stil brade pod većim ste rizikom od zaraze korona virusom

"Hipsterska" brada može da smanji efikasnost zaštitne maske za lice

  • 0
Korona virus Foto: Pixabay

Virolog koji istražuje uzrok smrti pacijenata obolelih od korona virusa otkriva da brada i brkovi mogu da se negativno odraze na efikasnost maski za lice, čineći ih beskorisnim u zaštiti od Covid-19, piše Dejli mejl.

Profesor Nigel Mekmilan, koji pročuva zarazne bolesti na Univerzitetu Grifit u Kvinslendu i nadgleda širenje korona virusa u Australiji, kazao je da popularni stilovi brade poput onih koje nose "hipsteri", dramatično smanjuju efikasnost hirurških maski za lice jer ih sprečavaju da se priljube uz kožu. Samim tim virus, koji se prenosi putem respiratornih kapljica u vazduhu može da dospe do vaših usta.

Nigel je takođe kazao da muškarci koji rade u zdravstvenim ustanovama ili maloprodajnim radnjama, odnosno na poslovima koji od njih zahtevaju da nose maske za vreme pandemije Covid-19, treba da budu obrijani ili da barem uredno skrate i oblikuju dlačice na licu kako bi maska obezbedila odgovarajuću zaštitu.

- Za sada nema dokaza koji sugerišu da se korona virus može preneti putem brade ili gustih dlaka na licu - rekao je profesor Mekmilan.

Dodao je da doktori nikada neće primenjivati dodatni kiseonik i mehaničku ventilaciju (respirator) na pacijenta sve dok on nije uredno obrijan, jer aparat za disanje ne može da nalegne onako kako bi trebalo ukoliko se na licu nalaze dlake.

Brada Foto: Pixabay

- Hiruške maske (sa filterima koje se nalaze na prednjoj strani) koje nose lekari i zdravstveni radnici efikasne su samo ako imate ste potpuno obrijani - kaže.

Brkovi se mogu nositi samo pod uslovom da se ne šire izvan uglova usta do područja gde bi stajala maska.

- Ako imate tanke i lepo oblikovane brkove oko usana, dlake na licu neće sprečiti da maska nalegne na lice tako da to nije problem - dodaje doktor Nigel.

Maske od papira i krpe, koje su od decembra meseca počele da se koriste u Vuhanu u Kini, postale su simbol globalne pandemije Covid-19 i nude vrlo malu zaštitu od korona virusa, ali profesor Mekmilan tvrdi da gusta dlaka lica eliminiše svu njihovu korist.

- One verovatno neće biti efikasne, tako da zapravo nije važno da li imate dlake na licu ili ne - zaključuje.

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA