≫ 

Pandemija korona virusa nas proganja i u snovima: Zašto ovih dana imamo sve više noćnih mora?

U ovim trenucima to je sasvim normalna pojava

  • 9
san, spavanje foto: pixabay.com

Da li teško zaspite, ružno sanjate, budite se nenaspavani i nervozni? Sigurno je da niste jedini. Stresne informacije koje naš mozak pokupi i akumulira tokom dana, manifestuju se i u vidu noćnih mora.

Društvene mreže gore od objava okupljenih pod heštegom #pandemicdreams. Korisnici razmenjuju najneobičnije snove i noćne more, kao i iskustva sa snovima koji su obeleženi strahom, nesigurnošću i nekim novim svetovima.

Važno je zapamtiti šta ste sanjali

Stručaci ističu da je to u ovoj situaciji sasvim normalna pojava, piše CNN, a prenosi "RTS".

Stresne informacije koje naš mozak pokupi i akumulira tokom dana, manififestuju se u obliku noćnih mora.

- Vrlo je moguće da naš mozak traži manje stresno razdoblje. Baš kao kad ne možete da se opustite i pokušavate da mislite o o lepim stvarima i događajima - ističe prof. dr Meir Kriger sa Univerziteta Jejl.

Stručnjaci, ipak, ne mogu sa sigurnošću da kažu zašto sanjamo. 

- Postoji jedna evolucijska teorija prema kojoj mozak koristi snove kako bi iskušao različite scenarije koji bi u stvarnom životu bili riskantni ili preteći po život - kaže profesor psihologije Džejson Elis, sa Univerziteta Nortumbrija.

Druga teorija je ona o „sakupljanju sećanja“ koja sugeriše da tokom sna naš mozak vrti nove informacije koje je prikupio tokom dana i oblikuje ih u nova sećanja ili ih pak jednostavno slaže i pridodaje onome što već znamo.

- Kad posmatramo ljudski mozak tokom sna, vidimo razliku između faza u kojima neko sanja i u kojima ne sanja - dodaje profesorka.

Treća teorija koja moža i najbolje objašnjava „beg“ i koja bi u neka bolja vremena objasnila san kao „regulaciju raspoloženja“. San tu dođe kao način rešavanja problema koje iskusimo tokom dana.

Zato, tokom pandemije ništa neobično nije sanjati detinjstvo i neka srećnija vremena. To je samo mehanizam kojim se branimo od crnih vesti s kojima se suočavamo tokom dana. Noćne more su rezultat upravo tih vesti, idu u prilog teoriji o prikupljanju i procesiranju informacija.

Neki od saveta koje nude stručnjaci su da ugasite mobilne telefone par sati pre odlaska na spavanje, kao i da ne gledate u bilo kakav ekran.

Video: Potresni snimak iz bolnice u Španiji: Oboleli nepokretno leže, doktori ne znaju gde će pre

 (Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kvrc

    13. april 2020 | 18:07

    Sanjam sex, jer ga nemam, počela sam čak i žene da sanjam. Sanjam vanzemaljce, kojekakve kakrakondžule, sanjam apokalipse, zombije, i prosto umrem od sreće kada se probudim i svatim da je Korona svet mnogo lepši od svetova u mojoj glavi dok spavam!

  • 656

    13. april 2020 | 17:08

    Jedina noćna mora celog života mi je Monika Beluči. I pre i za vreme a biće i posle Korone. Ta žena nije normalna. Proganja me non stop.

  • Ive

    13. april 2020 | 17:53

    Ja sam sanjao da sam pijan

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA