• 1

Može vas uplašiti, ali bez brige to je prolećni umor: Ovako prepoznajte simptome i pomozite sebi

Prolećni umor ili Prolećna anemija?

  • 1

Sa dolaskom proleća i više sunčanih dana, svi očekujemo da ćemo se osećati bolje i odmornije, da ćemo imati više energije i da će naša produktivnost biti na znatno višem nivou, ali često se desi da se baš tada kod ljudi ispolje simptomi poput umora, bezvoljnosti, nedostatka energije i radnog elana. Ovo proleće nikad neobičnije, nikad varljivije i nikada manje sunčanih sati za nas.... To stanje naziva se prolećni umor i može trajati od nekoliko dana do nekoliko nedelja. Zapravo u tom periodu, organizam se prilagođava vremenskim promenama, višoj temperaturi vazduha i dužoj obdanici. Tegobe koje su karakteristične za prolećni umor su: malaksalost, pospanost, glavobolja, brzo zamaranje, slabija koncentracija i nemogućnost održavanja pažnje, glavobolja, dok se kod nekih osoba čak ispolje i znaci depresije.

Iako ne postoji tačno definisano šta je uzrok pojave prolećnog umora, smatra se da su neki od osnovnih činioca jednolična ishrana tokom zimskih meseci, kada se ne unosi dovoljno vitamina i minerala, jer se uglavnom konzumira hrana bogata mastima i ugljenim hidratima (naročito tokom praznika kada se ne može odoleti slatkišima, tortama, kolačima), dok se voće i povrće ne unose u dovoljnim količinama. Drugi krivac može biti i hormonski disbalans. Dug boravak u zatvorenim prostorijama tokom jesenjih i zimskih meseci, i nedovoljno izlaganje sunčevim zracima, dovodi do smanjenje sinteze vitamina D, a samim tim i do smanjenog lučenja serotonina (kao faktora važnog za dobro raspoloženje), koji naglo počinje da se stvara dužim izlaganjem suncu i boravkom na otvorenom. Takođe smatra se da pojavi stanja prolećnog umora doprinose i nedovoljan unos tečnosti, kao i fizička neaktivnost povezana sa povećanjem telesne težine u zimskom i prazničnom periodu.

Pharmanova, direkt

Foto: Pharmanova/Promo

Ukoliko simptomi prolećnog umora traju duže, jačeg su intenziteta i počinju značajno da narušavaju kvalitet života, moguće je da je njihov uzrok i neko drugo stanje ili oboljenje. Najčešće je to anemija, odnosno nizak nivo hemoglobina i/ili eritrocita, koji su neophodni za snabdevanje kiseonikom, svih naših ćelija i tkiva u organizmu, a samim tim i za obezbeđivanje njihove normalne funkcije. U najvećem broju slučajeva anemija nastaje usled smanjenog unosa, nedovoljne apsorpcije ili povećanog gubitka gvožđa (i/ili vitamina B12). Kao posledica anemije slabi i naš imunski sistem, organizam postaje podložniji infekcijama, te je jako važno na vreme je dijagnostifikovati i početi sa terapijom, naravno uz konsultaciju sa lekarom, a na osnovu rezultata krvne slike.

Postoji veliki broj proizvoda na bazi gvožđa namenjenih za nadoknadu i popunjavanje depoa gvožđa u organizmu, ali je jako važno izabrati onaj pravi, koji osim što će omogućiti optimalan dnevni unos ovog minerala, neće dovesti do neželjenih efekata karakterističnih za preparate gvožđa (otežano varenje, nadutost, metalni ukus u ustima, mučnina, obojenost zuba i dr.).

Gvožđe Direkt sadrži optimalnu dnevnu dozu gvožđa, folne kiseline, vitamina B12 i vitamina C. Gvožđe (II)-fumarat sadržano u proizvodu omogućava maksimalnu apsorpciju sa odličnom gastrointestinalnom podnošljivošću. Ovim oblikom povećana je bioraspoloživost gvožđa, a samim tim i celokupna terapija i proces nadoknade gvožđa biće uspešniji i brži, a efekti u smislu ublažavanja simptoma anemije će se pre osetiti. Folna kiselina i vitamin B12 će pomoći sazrevanje eritrocita i doprineti boljoj funkciji imunog sistema, dok će vitamin C stimulisati apsorpciju gvožđa i njegovu ugradnju u hemoglobin, a istovremeno zaštiti organizam od oksidativnog stresa.

Pharmanova, direkt

Foto: Pharmanova/Promo

Izuzetno prijatan ukus crne ribizle doprineće da ovaj proizvod pijemo sa zadovoljstvom i da nas po malo vrati u detinjstvo i osetimo ukus PEZ bombona koje su imali ukus crnih ribizla.

Gvožđe Direkt se osim kao pomoć kod anemije preporučuju i ženama koje planiraju trudnoću, trudnicama, sportistima, davaocima krvi, kao i osobama koje ishranom ne unose dovoljno gvožđa. Njhova primena je jednostavna i koristi se samo jedna kesica  dnevno direktno u usta bez tečnosti. Takođe se preporučuje deci uzrasta od šest godina pa na više, kojima će se sigurno dopasti ukus crne ribizle.

Ove godine pobedite prolećnu anemiju uz pomoć Gvožđa Direkt iza koga stoji srpski brend a nemački kvalitet kompanije Pharmanova koja je prepoznatljiva po familiji Direkt proizvoda među kojima već svi znaju Magnezijum 300 Direkt, Vitamin C+Zn Direkt i Selen+Zn Direkt.

Snaga je u gvožđu!


(Telegraf.rs/PR)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dunja

    Svi ovi simptomi pre mesec dana bili bi znak da imamo koronu.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima