≫ 

Šok: Američki naučnici tvrde da terapija hidroksihlorokinom ima više štete nego koristi po pacijente

Da li je moguće da terapija u koju svet ulaže nade ipak i nije tako efikasna?

  • 16
Hydroxychloroquine, hlorokin, lek, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Studija američkog Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH) i Univerziteta u Virdžiniji tvrdi da je više obolelih od korona virusa preminulo nakon lečenja hidroksihlorokinom, za razliku od pacijenata kojima je davana konvencionalna terapija, prenosi CBS News.

Rezultati studije, dakle, tvrde da ni u jednom trenutku nije dokazano da su pacijenti koji su primali hidroksihlorokin imali poboljšanja.

Studija je obuhvatila 368 pacijenata, te predstavlja najveću do sada, a pacijenti su primali samo hidroksihlorokin ili hlorokin u kombinaciji sa azitromicinom.

U pitanju su kartoni 368 pacijenata muškog pola koji su bili hospitalizovani nakon infekcije korona virusom i koji su bili ili otpušteni do 11. aprila, ili su preminuli.

Oko 28 odsto njih kojima je davan hidroksihlorokin su preminuli, u odnosu na 11 odsto onih koji su primali konvencionalnu terapiju.

Čak 22 odsto onih koji su hlorokin primali u kombinaciji sa azitromicinom su takođe preminuli, ali razlika između grupe koja je primala ovu kombinaciju i one koja je primala uobičajenu terapiju ne smatra se reprezentativnim uzorkom da bi se isključili ostali faktori koji su na to mogli da utiču.

korona virus, koronavirus, spasavanje, bolnica, lekari Foto: Tanjug/AP

Studija je pokazala da hidroksihlorokin nije pravio ni razliku u potrebi za respiratorom.

Istraživači nisu pratili neželjene efekte, ali su primetili da je ovaj lek imao mogućnost da ošteti druge organe.

Nije nepoznato da ovaj lek ima potencijalno ozbiljne neželjene efekte, uključujući promene u otkucajima srca koje mogu dovesti do iznenadne smrti.

Inače, ranije ovog meseca naučnici u Brazilu stopirali su deo studije u kojoj su testirali efikasnost hidroksihlorokina, „mlađe sestre“ hlorokina, nakon što je jedna četvrtina pacijenata razvila probleme sa artimijama.

Ipak, ova studija poslužila je da se pokrenu i druge, sveobuhvatnije koje će rigoroznije testirati uticaj hidroksihlorokina na telo.

Hidroksihlorokin je svoju „slavu“ u jeku pandemije korona virusa stekao zbog sposobnosti da spreči akutni respiratorni distres sindrom, odnosno odgovor imunološkog sistema tzv. citokinsku oluju, koja izaziva treću i najtežu fazu bolesti Covid-19.

Iako nezvanična, čeka se recenzija drugih naučnika kako bi ova studija zvanično bila objavljena.

Video: Terapija krvnom plazmom je u Francuskoj i SAD-u u pripremi, a mi smo već krenuli da je sprovodimo

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • baba smilja iz darosave

    23. april 2020 | 16:19

    analiza radjena na pacijentima koji su vec bili debelo zarazeni.ako se terapija daje na samom pocetku uspeh je preko 90 posto.neslusajte cnn cbs, nbc, cnbc, abc.foxnews je jedini objektivan.

  • alal vera alal vera

    23. april 2020 | 16:21

    farmaceutska industrija je protiv onig leka zato sto je vise nego jeftin.oni nemaju skoro nikakvu zaradu te zbog toga hoce da se nadje drugi lek ili vakcina koji ce biti mnogo mnogo skupjla.

  • Pp

    23. april 2020 | 14:01

    Ako su to rekli američki naučnici onda sam siguran da je to lek koji leči koronu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA