≫ 

Miloš iz Kosovske Mitrovice se posle 20 dana izlečio od korone: "U podsvesti sam bio uplašen"

Sve je krenulo od peckanja u grlu i bola u mišićima

  • 1

Informacije o većem broju izlečenih u odnosu na broj obolelih, koje se poslednjih dana mogu čuti kada je u pitanju stanje sa korona virusom na severu Kosova, po rečima stručnjaka, deluju ohrabrujuće, ali je još potrebno srtpljenje i odgovornost kako bi se rat sa ovom bolešću dobio.

Oni koji su dobili borbu sa ovom bolešću poručuju da je reč o nevidljivom i nepredvidivom neprijatelju koji treba da se shvati ozbiljno, jer virus ne bira koga će da napadne, prenosi Kosovo onlajn.

Kako se navodi u reportaži iz Studentskog centra u Kosovskoj Mitrovici, blago peckanje u grlu i bol u mišićima, nisu bili dovoljan signal zatvorskom čuvaru Milošu Cvetniću da posumnja da je zaražen korona virusom, ali je nakon testiranja sa grupom kolega iz Pritvorskog centru u Severnoj Mitrovici rezultat bio pozitivan.

Borba je trajala dvadesetak dana, ali je zahvaljujući lakšoj kliničkoj slici, iz Studentskog doma nakon dva negativna rezultata na korona virus, izašao kao izlečen.

- Ta prva vest da sam zaražen korona virusom je bila iznenađujuća, mislim da sam dosta dobro psihički podneo, ali sam u podsvesti bio uplašen za svoju porodicu i najbliže prijatelje sa kojima sam bio u svakodnevnom kontaktu. Slušao sam savete lekara, pa sam tako najpre otišao u kućnu samoizolaciju, a potom i u Studentski dom gde su bili smešteni pacijenti sa blažom kliničkom slikom - prenosi Cvetnić svoje iskustvo sa korona virusom za Kosovo onlajn.

On ističe da mu je skoro svakodnevno prolazila kroz glavu dilema da li je ovaj virus zaista tako opasan, a mučio ga je i strah da mu se ne razboli i porodica kojoj u tom trenutku ne bi mogao da pomogne.

- Ipak, međusobna solidarnost ljudi koji su bili zajedno sa mnom u domu u mnogome nam je pomogla da ne upadnemo u depresiju i da lakše prođemo kroz ovo što se svima od nas prvi put dešava. Imali smo i prostor gde smo mogli da gledamo TV, igramo društvene igre, omogućeno nam je bilo korišćenje interneta 24 sata, a i hrana je bila izuzetno dobra. Posebno bih istakao higijenu koja je bila na vrhunskom nivou i ljubaznost osoblja koji su činili sve da se osećamo što udobnije - rekao je Cvetnić.

Kosovska hitna pomoć Foto: Marko Jovanović

On je sugrađanima uputio molbu da ne potcenjuju opasnost koju nosi ovaj virus i da slušaju savete stručnjaka jer je bilo i onih koji su zahtevali ozbiljnu medicinsku pomoć, uz antibiotsku terapiju, ali i priključenje na respiratore.

Patolog iz Zvečana Vladica Nedeljković, koji je imao obostranu upalu pluća pa mu je u lečenju, osim infuzionih rastvora sa antibioticima i vitaminima, davan i lek „hlorokin“, smatra da je reč o vrlo nepredvidivom virusu, bez stereotipne kliničke slike.

- Dešava se da se kod pacijenata koji su gotovo bez simptoma, vrlo brzo razvija masivna, obostrana pneumonija, na koju se veoma brzo "nakalemi" i bakterijska infekcija. Ishod tih pneumonija je neizvestan, naročito kod pacijenata koji imaju još neko hronično oboljenje - rekao je Nedeljković.

Kao savet koji je dobio od kolega i koji svima preporučuje jeste da se izbegava konstantno ležanje na leđima, već je poželjno i da se više od 12 sati leži na stomaku i grudima.

Doktor Nedeljković ističe da je vrlo rado pristao da pokloni krvnu plazmu u svrhu lečenja drugih osoba jer to smatra kako svojom ljudskom, tako i profesionalnom obavezom.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta: https://www.telegraf.rs/covid-19

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA