≫ 

Amerikanci tvrde: Više od polovine kritično bolesnih pobedilo je koronu zahvaljujući ovom leku

Vladaju oprečni stavovi kada je ovaj lek u pitanju

  • 1
Test, testovi, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Ispitivanje američke biofarmaceutske kompanije Gilead Sciences tvrdi da je više od polovine pacijenata, koji su imali ozbiljnije komplikacije izazvane korona virusom, a lečeni su lekom remdesivirom, napustilo bolnicu kroz dve nedelje, prenosi Daily Mail.

Ispitivanje antivirusnog leka remdesivir dalo je pozitivne rezultate pri lečenju pacijenata sa korona virusom, navodi su američke biofarmaceutske kompanije Gilead Sciences.

Gilead je objavio rezultate kliničkog ispitivanja leka koji je prvobitno razvijen za lečenje pacijenata zaraženih ebolom, a pokazao se efikasnim kod teško obolelih pacijenata sa Covid-19.

Kod polovine od 397 pacijenata, koji su bili u stanju u kojem im je bio potreban kiseonik, ali nisu priključeni na respiratore, stanje se poboljšalo u roku od 10 dana.

Više od polovine njih otpušteno je iz bolnice u roku od dve nedelje, navodi se u saopštenju ove biofarmaceutske kompanije.

Remdesivir je bio među glavnim postojaćim lekovima koji su testirani za lečenje korona virusa, iako su dokumenti Svetske zdravstvene organizacije koji su procureli prošle nedelje pokazali da lek nije uspeo da pomogne pacijentima u preko 200 testiranja.

Ipak, Gilead brani svoj stav rekavši da veruju da su rezultati koji su procureli pogrešni rezultati studije.

S druge strane naučnici iz Kine takođe smatraju da remdesivir ne pomaže inficiranim ljudima da se brže oporave. O njihovom stanovištu pročitajte detaljnije na ovom liku.

(Telegraf.rs/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Grunf

    1. maj 2020 | 07:31

    Polovina preminulih u svetu je znači tretirano pogrešnim lekovima. Svi su experiment a najmanje prašine se digne kad umiru ovi od 80-90 god.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA