• 1
 ≫ 

Dr Klara Lelik Tubić odgovara na najčešća pitanja pacijenata o dijabetesu i korona virusu

 ≫ 

Zašto se kaže da su pacijenti sa dijabetesom rizična grupa i šta se dešava kada se zaraze koronom?

 • 1
Bolnica, korona virus

Foto-ilustracija: Shutterstock, Pixabay

Pacijenti koju pate od dijabetesa (šećerne bolesti) predstavljaju jednu od najugroženijih grupa kada su u pitanju posledice zaraze korona virusom. Tim povodom, Dr Klara Lelik Tubić, endokrinolog, odgovarala je na najčešća pitanja pacijenata sa dijabetesom i ukazala na to kako se ponašati tokom pandemije i kako reagovati ukoliko dođe do zaraze koronom i posledičnih komplikacija.

Šta znači da su osobe sa dijabetesom rizična grupa za oboljevanje od korone?

 

Osobe koje imaju diabetes mellitus nemaju veću verovatnoću da dobiju COVID-19 nego opšta populacija, ističe dr Tubić. Međutim, zaraza korona virusom može izazvati teže simptome i komplikacije kod osoba obolelih od dijabetesa, a najviše kod onih koje imaju pridružene druge bolesti, kao što su kardiovaskularna oboljenja. Osobe koje nemaju komplikacije i čiji je nivo šećera u krvi dobro regulisan, nemaju veći rizik od razvoja težih oblika COVID-19 od opšte populacije. A šta predstavlja dobro regulisani dijabetes, dalje objašnjava dr Tubić:

To znači da su vrednosti šećera u krvi i HbA1c u individualnim ciljnim vrednostima, koje je odredio lekar.

Prema važećem Nacionalnom vodiču za lečenje dijabetesa, to su:

 • šećeri u krvi našte <7 mmol/L,
 •  

 • šećeri u krvi 2h nakon jela <9 mmol/L
 •  

 • HbA1c, koji odražava prosečnu vrednost glikemije u plazmi tokom prethodna tri meseca <7%
 •  

 

Na pitanja pacijenata da li postoji razlika u riziku od komplikacija imeđu osoba sa dijabetesom tipa 1 i onih sa dijabetesom tipa 2, dr Tubić za "Stetoskop.info" odgovara da u slučaju virusne infekcije kod dijabetesa tipa 1 postoji povećan rizik od dijabetesne ketoacidoze. 

Šta se događa kod osoba sa dijabetesom kada se zaraze virusom?

 

- Kada se osoba zarazi virusom, dolazi do oslobađanja brojnih hormona koji učestvuju u odbrambenim mehanizmima tokom infekcije. Ovi hormoni mogu dovesti do dodatnog povišenja nivoa šećera u krvi i tada su potrebne veće doze insulina za korekciju glikoregulacije. Za osobe sa dijabetesom i najmanja infekcija može dovesti do hiperglikemija, koje, ako se na adekvatan način ne koriguju, mogu dovesti do akutnih komplikacija kao što su dijabetesna ketoacidoza i hiperosmolarno neketogeno stanje -  objašnjava dr Tubić.

Koje su dodatne mere predostrožnosti koje treba da preduzmu pacijenti sa dijabetesom i njihove porodice? 

 

Osim toga, osobe sa dijabetesom bi, pored adekvatnih lekova, trebalo da imaju trake za merenje glukoze u krvi i trakice za merenje šećera i ketona u urinu, u slučaju loše kontrole glikemije, niskih ili visokih šećera u krvi. Takođe, potebno je imati i med, džem, zaslađeni sok ili druge oblike prostih šećera u slučaju niskih vrednosti šećera u krvi.

Dr Tubić ističe da bi pacijenti trebalo da paze i na znakove upozorenja za hitne slučajeve, kao što su: otežano disanje ili nedostatak daha, uporni bol ili pritisak u grudima, konfuzija, pojave plavih usana ili lica.

dijabetes

Foto: Pixabay.com

Šta bi osobe koje imaju dijabetes trebalo da urade ukoliko imaju ili sumnjaju da imaju simptome infekcije COVID-19?

 

- Poštujte preporuke koje je dalo Ministarstva zdravlja i ukoliko je moguće, kontaktirajte svog izabranog lekara pre odlaska u bolnicu. Svom lekaru kažite: koje simptome imate i koje su vrednosti šećera u krvi ili vrednosti ketona (ukoliko imate dostupne). Pridržavajte se saveta lekara u vezi postojeće ili nove terapije. Ostanite hidrirani i pri ruci imajte nezaslađena pića i hranu koje treba da uzimate u manjim porcijama, govori dr Tubić.

Šta raditi u slučaju da se osoba sa dijabetesom zarazi korona virusom?

 

U slučaju da se osoba sa dijabetesom zarazi, savetuje se:

Nikada ne obustavljati terapiju insulinom. Nastaviti sa uobičajenom terapijom za dijabetes. Proveravati nivo glukoze u krvi na svaka 2-3h. Konzumirati dodatnu tečnost (bez kalorija) i nastaviti sa redovnim obrocima. Unositi dosta tečnosti – 120 do 180 ml na svakih 30 min u cilju prevencije dehidratacije. Proveravati svakodnevno telesnu težinu. Smanjenje telesne težine uprkos regularnoj ishrani može ukazati na prisustvo hiperglikemije. Proveravati nivo telesne temperature ujutru i uveče. Povišene vrednosti mogu biti znak infekcije.

Nastavak teksta pročitajte na sledećoj strani

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • nena

  5. maj 2020 | 13:13

  neka obezbede glucophag 75o hr da mi odrzavamo nas secer jer ga nema 2 meseca

  0
  0

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok