≫ 

"Ako nisi moja, nisi ničija": Šta je u glavi čoveka koji ubije ženu i ostavi decu bez oba roditelja?

Posle šokantnog događaja u Erdeviku, psiholog za Telegraf.rs govori o tome da li žena ovakve stvari može da predvidi, kada je najranjivija, da li može da se pročita profil osobe koja je u stanju da uradi nešto tako monstruozno

  • 21

Video: Snimci sa lica mesta: S puškom čekao vozača u ovom parku, ubio ga, pa krenuo na suprugu

Branislava G., direktorka osnovne škole "Sava Šumanović" u Erdeviku, ubijena je juče kada je na nju, dok je bila u svojoj kancelariji, pucao njen suprug Predrag G. On je, pre no što je pucao u ženu, iz automatske puške pucao i u školskog vozača Miroslava B. kog je čekao u parku ispred škole.

Kao potencijalni razlog dvostrukog ubistva spominje se Predragova ljubomora, pošto je sumnjao da ga supruga vara sa Miroslavom, ali i to što je poslovno napredovala.

Psiholog Radmila Vulić Bojović je za Telegraf.rs objasnila da li izlazak iz vanrednog stanja može da bude okidač za nasilje, i koji je to profil ličnosti koji može da počini ovakav zločin.

- Ne bih išla tako daleko da bih mogla da kažem da je izlazak iz vanrednog stanja okidač za nasilje, ali bilo kakva promena koju osoba doživi kao preteću ili ugrožavajuću i za koju proceni da fundamentalno poremeti njegov način života može da bude okidač za nasilje - smatra Radmila Vulić Bojović.

Naša sagovornica ističe da je čest slučaj u fatalnim ishodima činjenica da je žena najranjivija kada ostavi ili napusti nasilnka.

- Zato je to vrlo osetljiv momenat jer je za mnoge muškarce to okidač jer konačno shvataju da više nemaju kontrolu i da im žena više nije pod šapom i da više ne mogu na nju da utiču i nad njom upravljaju - kaže naša sagovornica.

silueta, zena, depresija, tuga Foto: Shutterstock

Mnogi su se zapitali, šta je u glavi jednog čoveka koji je u stanju da ubije suprugu s kojom ima decu, kao i njenog kolegu? U ovom slučaju kao razlog za nasilje navodi se ljubomora. Ipak, psiholog Radmila Vulić Bojović kaže da je ljubomora samo vrh ledenog brega.

- Oni se vode mišlju- ako nisi moja onda ne moraš ni da živiš. Zapravo to je na jedan način kazna za nju, zato što ga je ostavila, zato što ga je napustila. On nju ne vidi kao drugo ljudsko biće, nezavisno od sebe. On nju vidi samo kao nekoga ko treba da zadovoljava njegove potrebe. O tome se zapravo i radi. On nju ubistvom na neki način poništava jer ako nisi moja onda nećeš biti ničija - objašnjava Radmila Vulić Bojović.

Da li može da se opiše profil osobe koja je u stanju da počini ovakav zločin?

- To nije zrela, nije integrisana osoba, to je osoba koja je nesigurna u sebe koja ima nisko samopouzdanje, nisko samopoštovanje. Ovo me je podsetilo na još jedan slučaj koji se desio pre jedno 4-5 godina, na sreću ta žena je preživela, a i on je preživeo, jer je prvo pucao u nju pa u sebe. Ona je isto bila direktorka vrtića, a on je bio frilenser, bavio se reklamom i za njega je činjenica da je ona uspešnija od njega, da je samostalna, da može da egzistira bez njega, to je za njega bilo ugrožavajuće. To su pasivno zavisne osobe koje ne mogu da podnesu tu vrstu odbijanja i frustracije pa onda ulaze u agresiju - kaže Vulić Bojović.

Nasilje nad ženama, ženom, muž bije ženu, tuče Foto ilustracija: Shutterstock

Da li žena može da predvidi ovakve događaje i koje situacije u braku mogu da budu znak upozorenja?

- Konkretno, ova žena je rekla svojoj majci "On će mene ubiti". Znate kako, kada sve stvari pogledamo, mi znamo s kime živimo. Svaki put kada neko oseti strah, kada oseti onaj grč u stomaku, to ne znači da će biti ubijen, ali to je taj neki instinkt koji nas čuva i koji nam šalje signal da situacija nije bezbedna. Nije svako ko je nasilan u isto vreme i ubica, ne ide to baš tako. Ali, ako postoje pretnje, ako su one učestale, ako esksaliraju, jer nije sve jedno na koji način vam neko kaže ubiću te, to nekada može da bude na nivou šale, a nekada bogami i ne. Dakle savetovala bih svakome da sluša svoje instinkte i onda kada zaista oseti stvarni strah da bi tako nešto moglo da se desi onda je to krajnje vreme da preduzme nešto po tom pitanju - savetuje Vulić Bojović.

Da li ovakav profil osobe u momentu nasilja razmišlja o deci koja ostaju bez majke?

- Ne, on ne razmišlja o deci. Ti ljudi decu ne vide u tom trenutku. To ne znači da on svoju decu ne voli, ali nije u stanju da izađe iz sopstvene pozicije. Da bi ti mogao da vodiš računa o nekome drugome ti bi morao da izađeš iz svojih cipela da bi video kako to izgleda. Ako ti ubiješ tu ženu ti si ubio majku svoje dece i ostavio si ih bez majke, ali i bez oca zato što ćeš ići u zatvor, ali kada bi mogao da razmišljaš na takav racionalan način ti onda ne bi ni bio u toj situaciji. To je duboko iracionalno, ne može se reći da je van kontrole, jer on ne ide okolo i ubija druge ljude, on se usmerio na nju jer je ona ta koja je njemu kriva za sve - zaključila je Radmila Vulić Bojović.

Video: Uviđaj na Vračaru, gde je muž ubio ženu, pa pokušao samoubistvo

(Telegraf.rs/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Siki

    16. maj 2020 | 21:49

    Egoisti, to je vecinu muskaraca...

  • Psihog

    17. maj 2020 | 11:34

    Uvesti psihologiju pod hitno kao predmet od petog razreda ili cemo ostati bez zenske populacije.

  • Marijana

    16. maj 2020 | 20:27

    Poceli su da me iskreno plase komentari nasih muskaraca.Znaci vi mozete da varate a zena mora da trpi i cuti.Ja preljubu ne opravdam.Ali ova zena ga je napustila pre 3 godine normalno je da kreira sebi zivot kako hoce.Eto moja komsinica Ana se nije svalerisala dusa od zene bila,kreten joj nije davao ni po hleba da ode.Tukao je svaki dan na kraju ubio.Odlezao 7 godina i sada ga gledam kako se sepuri po ulici.Vama su zene za sve krive dragi moji zapitajte se kakvi ste vi.Na moju zalost radim sa muskarcima i vidim kakvih sve skotova ima.Onda shvatim da je za zenu bolje da bude kucka jer ove dobre nastradaju uvek.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA