• 0

Dr Vladislav Vukomanović o vezi između korona virusa i Kavasaki sindroma, ali i najtežim posledicama

Sreća je, kako kaže, što je epilog bolesti dvojice adolescenata u Srbiji veoma dobar i da imaju zadovoljavajuće nalaze.

  • 0
Kavasaki sindrom

Foto: Shutterstock

Iako još nije poznata uzročno posledična veza između kavasaki bolesti i COVID-19 infekcije, u Srbiji su zabeležena dva slučaja adolescenata koji su uz tu bolest imali pozitivna antitela na korona virus, rekao je zamenik direktora Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije "dr Vukan Čupić" Vladislav Vukomanović.

Poslednjih nekoliko nedelja, čak i meseci u SAD i u Zapadnoj Evropi, kako kaže, a naročito Velikoj Britaniji bilo je takvih bolesnika.

U pitanju su, kako navodi, deca, često adolesceniti sa visokom temeperaturom, dijarejom, bolovima u stomaku praćenih malaksalašću, pa čak i šokom i kod te dece potvrđeno je prisustvo COVID-19 virusa.

- Koja je uzročno-posledična veza takve simtpomatologije koja podseća na kavasaki bolest i COVID-19 virusa, za sada još nije poznato. To postaje problem jer je u najmanje jednom slučaju zabeležen smrtni ishod, a kod značajnog broja bolesnika morala je da se primeni intezivna terapija - kazao je Vukomanović za Tanjug.

Sreća je, kako kaže, što je epilog bolesti dvojice adolescenata u Srbiji veoma dobar i da imaju zadovoljavajuće nalaze.

- Na institut su došli sa znacima srčane slabosti i primenili smo lekove koji pojačavaju rad šrčanog mišića, a zovu se imunoglobulini. Rezultati su veoma dobri i nadamo se da će deca ići dalje ka ozdravljenju - rekao je zamenik direktora Instituta za majku i dete.

On objašnjava da je kavasaki autoimuna bolest, koja dovodi do oštećenja malih i srednjih krvnih sudova, a najznačajnije su koronarne arterije, odnosno srčane, zbog kojih može doći i do infarkta srca.

- Najteža posledica kavasaki bolesti je infarkt srca koja se pre primene imunoglobulina, javljala čak u četvrtini slučajeva. Sada je pojava aneurizmi i proširenja na koronarnim i krvnim sudovima čak pet puta manja, a još je veća sreća što su prolaznog karaktera. Međutim kod nekih pacijenata može doći do teških oštećenja srčanih sudova i do pojave džinovskih aneurizmi u kojima se stvaraju trombovi i koji mogu dovesti do infarkta i smrtnog ishoda - kazao je Vukomanović.

U Institutu za majku i dete do sada je obično bilo desetak slučajeva dece koja boluju od kavasaki bolesti i najčešće su to bila deca do pet godina, a veoma retki su bili slučajevi adolescenata.

Vukomanović navodi da se uzročno-posledična veza kavasaki bolesti i COVID-19 i dalje ne zna, pre svega jer se ne zna dovoljno o COVID-19, ali dodaje da su naši stručn jaci dobili poziv Evropskog udruženja za pedijatrijsku kardiologiju da učestvuju u zajedničkom istraživanju, te da se nada da će to pomoći da se dođe do odgovora o tome kakva je veza između virusa i kavasaki bolesti.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima