• 1

Roditelji, važno: Kako prepoznati simptome Kavasaki sindroma i da li može ostaviti trajne posledice?

Još uvek nije dokazana direktna veza između korona virusa i Kavasaki sindroma

 • 1
Kavasaki sindrom

Foto: Shutterstock

Dr Branimir Nestorović je u razgovoru za "Telegraf" prokomentarisao navode pojedinih medija da je "Kavasaki sindrom stigao u Srbiju", te objasnio da se ne radi o nečemu što je novo.

- Kavasaki se javlja svake godine. Samo kod mene na odeljenju imamo jedan-dva slučaja mesečno. Ne zna se tačno šta ga izaziva, uglavnom virus, a pošto je sad korona, odmah su ga povezali sa tim. Proleće i jesen je sezona kada se Kavasaki javlja kao reakcija na razne vrste virusa. Ima simptome virusne infekcije nakon čega se razvije zapaljenje krvnih sudova. Dosta se lako leči ako se otkrije na vreme - objasnio je dr Nestorović.

Kavasaki sindrom, poznatiji i kao sindrom mukokutanih limfnih čvorova je upala krvnih sudova koja se najčešće javlja kod dece.

Oko 75 odsto slučajeva obolevanja od Kavasaki sindroma javlja se kod one mlađe od pet godina.

Bolest je veoma retka i pogađa tek između 10 i 20 na 100.000 dece. Najčešća je pak, u Japanu gde je taj prosek 308 na 100.000 dece mlađih od pet godina.

Uz adekvatnu terapiju, većina dece koja pati od Kavasaki sindroma može da se oporavi u potpunosti.

Međutim, ova bolest je ujedno i vodeći uzrok bolesti srca kod dece u SAD. Čak i među decom koja se leče od Kavasakija, 4 do 6 odsto njih će razviti aneurizme koronarnih arterija, stanje koje utiče na rad srce.

Mnoga od ovih stanja se rešavaju u naredne dve godine, a u retkim slučajevima, srčane komplikacije nastale zbog Kavasaki sindroma mogu dovesti do doživotnih srčanih stanja ili iznenadne smrti.

Evo koji su simptomi za koje roditelji moraju znati i odmah odvesti dete kod lekara.

kavasaki sindrom

foto: twitter/Junesim63

Simptomi Kavasaki sindroma se razvijaju u fazama

Prva faza može trajati od nedelju do dve dana i uključuje sledeće simptome:

 • Visoku groznicu između 37,7 i 40
 • Osip po telu
 • Krvave oči i "jagodasti" jarko crveni jezik
 • Nelagodnost u ustima, grlu ili trbuhu

Drugi stadijum koji obično traje od druge do 6. nedelje može uključivati sledeće simptome:

 • Bol u zglobovima
 • Bol u stomaku
 • Proliv
 • Povraćanje
 • Ljuštenje kože na nogama i rukama

Simptomi će obično nestati u roku od tri meseca, ali ako se bolest ne leči, deca mogu imati ozbiljne komplikacije, a u malom broju slučajeva može doći i do smrti.

Valja imati na umu i da će lekari često pomešati ove simptome sa nekim drugim dečijim oboljenjima zbog čega morate, kao roditelji biti i sami dovoljno edukovani da posumnjate da se radi o ovom ozbiljnom sindromu.

(T.T./Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Milena Serafimovic

  Da li je Kavasaki sindrom uvek pracen temperaturom i prolivom? Moj unuk ima izvestan osip na bedru i kaki 3-4 puta dnevno ali normalno. Nema temperaturu, crven jezik i ostalo. Zabrinuta baka!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima