≫ 

Ovo je najzdraviji namaz na svetu: Pomaže kod upala, podstiče mršavljenje, a pritom je i ukusan

Namaz koji se sve češće nalazi na trpezi domaćica u Srbiji

  • 0
Humus Foto: Pixabay

Humus je neverovatno popularan namaz koji se tradicionalno koristi u kuhinji Bliskog istoka. Ne samo da je ukusan, već je i prepun hranljivih sastojaka i povezan je sa mnogim zdravstvenim i nutritivnim blagodatima

Obično se pravi od barenih leblebija, tahinija (susamova pasta), maslinovog ulja, limunovog soka i belog luka, a danas se na tržištu može pronaći humus sa različitim ukusima. Najčešći dodaci su šitaki pečurke, paprika, masline, kikiriki...

Humus je odličan izvor proteina

Humus je bogat izvor proteina. To ga čini odličnom opcijom za ljude koji su na vegetarijanskoj ili veganskoj dijeti. Konzumiranje proteina je od suštinskog značaja za optimalan rast, oporavak i imunološku funkciju.

Uz to, humus je bogat gvožđem, folatom, fosforpm i B vitaminom.  Osim toga, leblebija sadrži i vitamin C koji pomaže apsorpciji gvožđa, te konzumiranje humusa može da pomogne ljudima koji imaju problema sa anemijom.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Jaleo en la Cocina (@jaleoenlacocina) on

Humus je prepun zdravih sastojaka koji pomažu u borbi protiv hroničnih upala

Maslinovo ulje je jedno od njih. Maslinovo ulje je bogato snažnim antioksidansima koji imaju antiupalno dejstvo. Važno je napomenuti da devičansko maslinovo ulje sadrži antioksidans oleokanthal, za koji se vjeruje da ima slična antiupalna svojstva kao i uobičajeni antiupalni lekovi.

Osim toga, tahini (susamova pasta) koji se nalazi u humusu, može pomoći u smanjenju CRP i IL-6 markera zapaljenja u telu.

Bogat vlaknima

Humus je bogat vlaknima koja su nužna za dobru probavu.

Jedno istraživanje je otkrilo da je dodavanje 200 grama leblebije u ishranu tokom tri nedelje pomoglo promovisanju rasta korisnih bakterija, poput bifidobakterija, istovremeno suzbijajući rast štetnih bakterija. Neka vlakana u humusu se mogu pomoću bakterija iz creva pretvoriti u butirat kratkog lanca masne kiseline. Ova masna kiselina pomaže u negovanju ćelija debelog creva i ima brojne impresivne prednosti. Laboratorijske studije su pokazale da je proizvodnja butirata povezana sa nižim rizikom od raka debelog creva i drugim zdravstvenim problemima.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by arati✌️FOOD LOVE 🥗 (@aratikakarmath) on

Pomaže u kontroli šećera u krvi

Humus ima nekoliko svojstava koja mogu pomoći u kontroli nivoa šećera u krvi. Prvo, humus se pravi uglavnom od leblebija koje imaju nizak glikemijski indeks (GI). Glikemijski indeks je skala koja meri sposobnost hrane da podigne šećer u krvi. Hrana s visokom GI vrednošću se brzo vari i apsorbuje, uzrokujući nagli pad nivoa šećera u krvi. Suprotno tome, hrana niske GI vrednosti polako se vari i apsorbuje, izazivajući sporiji i uravnoteženiji porast i pad nivoa šećera u krvi.

Humus je takođe odličan izvor rastvorljivih vlakana i zdravih masti. Bogat je proteinima i antinutrijentima, koji usporavaju varenje ugljenih hidrata. Masnoće takođe pomažu usporavanju apsorpcije ugljenih hidrata iz creva, što zauzvrat, omogućava sporije i stabilnije oslobađanje šećera u krvotok. Na primer, istraživanje je pokazalo da beli hleb oslobađa četiri puta više šećera u krvi nakon obroka nego humus, uprkos tome što obezbeđuje istu količinu ugljenih hidrata.

 

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by G I G I (@gigisveganlife) on

Podstiče mršavljenje

Nekoliko studija ispitalo je kako humus utiče na gubitak kilograma. Zanimljivo je da su ljudi koji su redovno konzumirali leblebiju ili humus su imali 53 odsto manje šanse da budu gojazni. Takođe su imali niži indeks telesne mase (BMI), a veličina struka im je bila u proseku (5,5 cm) manja od ljudi koji nisu redovno konzumirali leblebiju ili humus.

Pored toga, nije sasvim jasno da li su ovi rezultati posledica specifičnih svojstava leblebije ili humusa ili jednostavno to što ljudi koji jedu tu hranu žive uglavnom zdravim načinom života.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Caseirices (@caseirices.comidascaseiras) on

Humus ima nekoliko svojstava koja mogu pomoći u gubitku težine. On je sjajan izvor vlakana, zahvaljujući kojima se stvara duži osećaj sitosti i sprečava prejedanje. Uz to, humus je sjajan izvor biljnih proteina. Istraživanja su pokazala da veći unos proteina može pomoći u suzbijanju apetita.

Zbog mnogih zdravstvenih koristi, smatra se da je humus jedan od najzdravijih, ako ne i najzdraviji, namaz na svetu.

Da li je humus zastupljen u vašoj ishrani? 

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA