≫ 

Žene su koristile dezinfekciono sredstvo za čišćenje vagine, a razlog će vas zaprepastiti

Žene su oduvek imale potrebu za detaljnim čišćenjem intimne regije

  • 4
Donji veš, ženske gaće, međunožje Foto: Shutterstock

Davne 1940. godine žene su verovale da treba da peru svoju vaginu pomoću jednog dezinfekcionog sredstva kako ih ne bi muževi ostavili. 

Toksično hemijsko sredstvo pod nazivom Lysol oštećuje nežno tkivo čim dođe u kontaktu sa kožom ili sluzokožom, te su se žene redovno žalile da im ovaj proizvod izaziva opekotine i pojavu plikova. Srećom, ubrzo su shvatile da ovo sredstvo ipak treba da se koristi za dezinfikovanje čvrstih površina.

Doktorka Meri Džejn Minkin, profesorka ginekologije sa Univerziteta Jejl, tvrdi da su žene oduvek imale potrebu da čiste i osvežavaju svoje genikalije. Ipak, ona to ne preporučuje.

- Žene nikada ne treba da uvode režim čišćenja vagine, sve dok se ne pojavi neki zdravstveni problem - ističe dr Minkin.

Ginekolog objašnjava da mnoge žene idu toliko daleko da trljaju predeo oko vulve i koriste sapune sa dodatnom snagom čišćenja, što može biti toksično za vaginu.

korona, alkohol, dezinfekcija Foto: Pixabay

- Pojedine dame smatraju da će regularnim pranjem i ispiranjem ukloniti sve bakterije, ali to nije istina. Sasvim je normalno da se u vagini nalaze dobre bakterije, tako da ne morate da ih ispirate - podvlači stručnjak.

Doktorka objšanjava da vulva i vagina su najosetljivija tkiva u ženskom telu, tako da nikako ne bi trebalo da se nanose agresivna sredstva na ove delove.

Šta ako osetite neprijatan miris?

Neprijatan miris može da nastane zbog infekcije ili narušene ravnotežu dobrih i loših bakterija. Ako žena primeti pojavu neprijatnog mirisa ili oseća iritaciju, može da pokuša da uzimaa probiotika može da pomogne da se ovaj pH balans brže uspostavi - objšanjava doktorka Meri Džjen Minkin

Ako neprijatan miris ili iritacije ne prestaju, obavezno je da se javite svom lekaru koji će utvrditi šta je uzrok ovih simptoma.

Video: Njena dizajnirana vagina košta 14.400 evra

 

(K.M. /Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    23. maj 2020 | 21:54

    Naravno da mora da postoji svest o odrzavanju higijene,koristi se adekvatno sredstvo i to je to.

  • Čiča

    24. maj 2020 | 07:46

    Ne prati bre.

  • Zola Dj Malj

    27. maj 2020 | 18:17

    DOBRO JE KAD SE USCUJE KAO CRKNUTA MACKA TO JE RAVNOTEZA DOBRIH I LOSIH. BAKTERIJA GDE I JA SVE STAVLJAM JADNA MI MAJKA DOBRO NIJE OTPAO

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA