≫ 

Ne bacajte mlečni zub svog deteta: Ono što je u njemu može spasti život i njemu i celoj porodici

Mlečni zub je mnogo vredniji nego što se isprva mislilo

  • 0
ispao zub, ispada zubić, mlečni zubi, deca Foto: Shutterstock

Jednom kada mališanima ispadnu mlečni zubi oni se obično koriste simbolično – stavljaju se ispod detetovog jastuka kako bi zubić vila došla i ostavila nekoliko novčića ili neki poklon.

Ispostavilo se da mlečni zubi mogu da imaju mnogo važniju namenu od pomenute. Zapravo, oni poseduju važne genetske informacije koje bi mogle da učestvuju pri lečenju samog deteta, pa i njegovih najbližih.

Nacionalni institut za javno zdravlje iz Nemačke ustanovio je da mlečni zubi sedmogodišnjaka i osmogodišnjaka poseduju između 12 i 20 matičnih ćelija.

Ukoliko se dete ili neko iz porodice razboli od raka, dijabetesa ili bilo koje imune bolesti ove ćelije mogu umnogome da pomognu u lečenju.

Matične ćelije se već duži period koriste za lečenje različitih akutnih bolestiu. One mogu da spasu kosti, zglobove, mišiće, pa čak i srce, a mogu da se koriste za obnavljanje imunog sistema kada je lečenje završeno.

Matične ćelije nalaze se u koštanoj srži i pupčaniku, ali sada je ustanovljeno da mlečni zubi sadrže iste genetske informacije.

Da bi mlečni zubi mogli da se koriste za lečnje oni moraju da budu čuvani pod određenim uslovima. Postoje određene kompanije u svetu koje su specijalizovane za to.

(Telegraf.rs/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA