Pojava i uzrok nastanka hemoroida: Kada je neophodna operacija?

Ukoliko na vreme ne odreagujete i ne sprečite pojavu hemoroida, tada je neophodno da se javite vašem lekaru koji će obaviti neophodan pregled pregled i uspostaviti dijagnozu.

  • 1
Hemoroidi Foto: Pixabay

Poznato je da preko 70% populacije ima problem sa hemoroidima ili šuljevima. Postoje različiti uzročnici koji dovode do pojave hemoroida. Pretežno se radi o proširenim, oteklim krvnim sudovima na analnom otvoru.

Upalni hemoroidi mogu da se pojave u nekoliko faza. Sama pojava poslednje faze hemoroida predstavlja stadijum kada je neophodna laserska operacija ili operacija hemoroida THD metodom. Pojava hemoroida je normalna kod starijih osoba, jer dolazi do smanjenja elastičnosti krvnih sudova.

Ali ovaj problem je sve učestalije počeo da se pojavljuje i kod mlađih ljudi, a kao glavni uzrok tome je fizička neaktivnost i unos industrijske i čvrste hrane koja nije bogata vlaknima i mineralima.

Kako nastaju hemoroidi?

Pojava zatvora i konstantno napinjanje usled pražnjenja creva dovode do stvaranja pritiska, oticanja i istezanja krvnih sudova u predelu oko analnog otvora. Ovo je jedan od načina koji dovode do pojave hemoroida. Drugi način je učestala dijareja. Prateći simptomi hemoroida su crvenilo, svrab, peckanje, bol, curenje sluzi, kao i tragovi krvi u stolici.

Hemoroidi se javljaju i razvijaju kroz četiri stadijuma. Kada se prvi put pojave hemoroidi obično se nalaze u prvom ili drugom stadijumu. U ovoj fazi hemoroide možete sprečiti prirodnim putem. Od korigovane ishrane bogate vlaknima do upotreba raznih preparata u vidu čepića i posebnih krema, preko redovnog održavanja higijene u intimnom predelu dela tela.

Hemoroidi u trećem ili četvrtom stadijumu dovode do stvaranja ozbiljnih tegoba i neprijatnosti i tada je potrebno da se javite lekaru radi obavljanja pregleda i preduzimanja potrebnih mera u vidu operacije.

Koji su to sve uzročnici koji dovode do pojave hemoroida?

Postoje različiti uzročnici koji dovode do nastajanja hemoroida. Hemoroidi su ustvari proširene vene koje se javljaju unutar ili izvan rektuma i češće se javljaju kod žena nego kod muškaraca, pa zato i ne čudi češća pojava hemoroida tokom trudnoće. Takođe neredovna ili loša ishrana bazirana na šererima, čvrstoj hrani, bez unosa voća i povrća, kao i slab unos tečnosti dovode do pojave konstantnog zatvora, a to je jedan od načina nastanka hemoroida.

Pored toga navode se da gojaznost, fizička neaktivnost, konstantno sedenje vrše veliki pritisak na karlicu, a time smanjuju protok krvi u krvnim sudocima, a što vremenom dovodi do pojave šuljeva. I kao poslednji uzročnik ove bolesti jeste nasledi faktor.

Operacija hemoroida-kada se obavlja?

Ukoliko na vreme ne odreagujete i ne sprečite pojavu hemoroida, tada je neophodno da se javite vašem lekaru koji će obaviti neophodan pregled pregled i uspostaviti dijagnozu. Operacija hemoroida obično se sprovodi ukoliko bol i drugi prateći simptomi postanu nesnosni, previše bolni tako što otežavaju hodanje, sedenje i obavljanje redovnih aktivnosti.

Obično se javljaju spoljašnji ili unutrašnji hemoroidi. Kada je u pitanju pojava spoljšnjih hemoroida, njihove simptome možete veoma lako uočiti, jer se javljaju u vidu bolnih kvržica u predelu oko anusa.

Simptomi unutrašnjih hemoroida jeste učestala pojava krvi na stolici, peckanje i svrab i tada je potrebno da se javite lekaru koji će obaviti pregled uz pomoć specijalnog instrumenta anoskopa. Operacija hemoroida vrši se u trećem i četvrtom, a nekada iu drugom stadijumu.

Moguća je laserska operacija ili u današnje vreme sve češće korišćena THD metoda operacije hemoroida. Sam THD metod operacije hemoroida spada u bezbolan, bezbedan i najefikasniji način rešavanja hemoroida, koja se sve više i učestalije primenjuje kod ljudi koji pate od ove vrste bolesti.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Psihopata

    13. jun 2020 | 10:37

    Ko ima suljeve, neka uzme slanine i pre spavanja neka trlja 10 min tako Nedelju dana nema vise suljeva. Ja sam imao taj problem i resio sam se zavek

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA