• 24

Bobana je preminula od eklampsije: Sve o opasnoj bolesti u trudnoći, koja može izazvati i smrt bebe

* Trudnica koja se bori sa eklampisijom je veoma lošeg opšteg zdravstvenog stanja  * Da bi se spasli majka i beba, trudnoća se završava što pre i to carskim rezom * Bolest se javlja nakon 20. nedelje trudnoće, ili 48 sati nakon porođaja * Trudnica, odnosno porodilja, prvo upada u komu, a onda joj otkazuje srce

  • 24
bobana veličković

Foto: MN Press

Naša zlatna olimpijka u streljaštvu Bobana Momčilović Veličković, preminula je juče u 31. godini godini, nakon komplikacija na porođaju, a sve usled toga što je imala eklampsiju - jedan od najtežih i najopasnijih poremećaja u drugom stanju, a pogotovo kod prvorotkinja. Ono što je najgore, ovaj poremećaj dovodi do fatalnog ishoda, kako majke, tako i bebe.

Eklampsija je toksikoza, odnosno trovanje krvi, koju prati gubitak svesti, povišen krvni pritisak, gubitak belančevina u mokraći majke, pojava otoka lica i tela, poremećaj funkcije pojedinih organa trudnice kao što su jetra, bubrezi, mozak.

Kilogrami, povraćanje, glavobolja...

Obično se javlja nakon 20. nedelje trudnoće, ili 48 sati nakon porđaja. Retko kad se javlja pre 20. nedelje trudnoće ili do 23 dana nakon porođaja.

Prepoznaje se na osnovu nevoljnih trzaja tela, koji podsećaju na epileptične napade, a koji su praćeni besvesnim stanjem i povišenim krvnim pritiskom, odnosno hipertenzijom. Može doći i do otkazivanja funkcije jetre, bubrega i mozga.

Trudnica koja ima eklampsiju, prethodno je morala imati preeklampsiju. Nju takođe, prati hipertenzija, kao i oticanje nogu i ruku, izlučivanje belančevina putem mokraće. Ako takvo stanje potraje, dolazi do eklampsije.

Usled eklampsije, trudnica dobija mnogo na težini, uprkos prekomernom povraćanju, ima bolove u stomaku,  glavobolju, zamućen vida, manje izlučuje mokraću, u kojoj se može javiti krv. Plod sporije raste. 

Ginekolog, ultrazvuk, trudnoća, trudnica

Foto: Shutterstock

Trudnica koja se bori sa ovom bolešću ima jako loše opšte zdravstveno stanje.  

Porođaj carskim rezom

Eklampsija spada u hitna stanja, jer usled učestalijih grčevitih napada, može nakon porođaja, ali i u toku trudnoće, da upadne u komu. 

S obzirom na sve to, svaka trudnica koja ima ovu opasnu bolest, trudnoću mora da održava uz terapiju za sprečavanje tih napada i za snižavanje krvnog pritiska. Takođe, obično se i trudnoća završava što pre, i to carskim rezom, kako ne bi došlo do fatalnog ishoda ploda i majke.

U razvijenim zemljama, mnogi prijavljeni slučajevi su klasifikovani kao nepredvidljivi.

Bobana se porodila pre 20 dana, koliko se i borila da vidi svoju bebu nakon porođaja. Nije uspela da vidi svoje najdraže zlato. 

Video: Želela sam bezbrižnu trudnoću ali ne i amniocentezu. Zato sam se odlučila na ovaj korak

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jelena

    Moja sestra je umrla od eklampsije, ali naravno u obdukcionom nalazu stoji sve samo ne istina. Ali koga briga...nje nema, dete ostalo bez majke... moja mlađa sestra nije dočekala 23. rođendan...sve simptome je imala, a od dr je svi samo slali kući, kao nije joj ništa

  • Sneza

    Sad sve zna " struka". A majke nema. Setite se malog Radenka, zbog loma ruke i njena nema.Vrana vrani oci ne vadi, nikad niko odgovoran i kaznjen.

  • Nemke

    Lekare u zatvor, ovo je sramota, pa nije ona dobila simptome danas a sutradan umrla.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima