• 4

Uz cističnu fibrozu korona virus je fatalan: CF Srbija apeluje da se omogući rad od kuće obolelima

Ponovnim povećanjem broja obolelih od korona virusa, oboleli od cistične fibroze strahuju za svoje živote

  • 4
HOB HRONIČNA OPSTRUKTIVNA BOLEST PLUĆA

foto: pixabay.com

Udruženje CF Srbija ovim putem želi da skrene pažnju javnosti i nadležnih ustanova na obolele od cistične fibroze, kao i sve hrončine bolesnike i obolele od retkih bolesti, povodom epidemije virusom Covid-19, koja i dalje ne jenjava. 

Ponovnim povećanjem broja obolelih od korona virusa, oboleli od cistične fibroze strahuju za svoje živote. S obzirom na veliki broj asimptomatskih slučajeva, kao i masovno zaražavanje mlađe populacije, oni su i dalje u velikoj opasnosti.

U prvom naletu virusa mnogi oboleli i njihovi roditelji bili su prinuđeni da ostanu u izolaciji kako bi se zaštitili, a popuštanjem mera morali su svi da se vrate na svoja radna mesta, a deca u vrtiće.

S obzirom da novim povećanjem broja obolelih od virusa hronični bolesnici i oboleli od retkih bolesti nisu zaštićeni, postavlja se pitanje šta će biti sa njima?

Mi se ceo život štitimo, nama nije trebala ova situacija da naučimo da nosimo maske, mi ih nosimo čitav život i nije nam teško da brinemo o svom zdravlju.

covid 19, korona virus, koronavirus

Foto: Pixabay

Naše stanje je takvo da običan virus i grip može dovesti do fatalnih posledica, te smo naučeni da budemo disciplinovani. Sada je situacija takva da sami sebe ne možemo više sačuvati, te je neophodno pod hitno uvesti mere koje će nas zaštititi.

Mnogi roditelji zbog svoje dece, kao i oboleli koji su radno sposobni moraće da napuste svoja radna mesta kako bi zaštitili svoje živote. Mnogi od nas postaće socijalni slučajevi, jer ne postoji način da nas država zaštiti od novog naleta, koji je već uzeo maha.

Napominjemo da kada bi neko od obolelih od cistične fibroze bio zaražen korona virusom, zasigurno bi to imalo fatalne posledice.

maska

foto: pixabay.com

U ovoj situaciji prepušteni su sami sebi. Roditelji nemaju pravo na bolovanje, a obolelima nije omogućen rad od kuće. Da li je u pitanju prirodna selekcija? Da li su oboleli od hroničnih bolesti teret državi, te je ovo prilika da se rastereti zdravstveni sistem?

Udruženje CF Srbija apeluje na organe vlasti da se omogući rad od kuće obolelima od cistične fibroze, i drugih retkih i hroničnih bolesti, koji su društveno korisni i doprinose društvu, kako bi i dalje mogli da nastave tim tempom i spasu svoje živote, kao i bar jednom roditelju obolele dece, kako bi ona mogla da se izoluju kod kuće dok se život ne vrati konačno u normalno stanje.

(Telegraf.rs/CF Srbija)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sonja BG

    Sramota je da država ništa ne čini da zaštiti hronične bolesnike i obolele od retkih bolesti! Niko ih ni ne spominje! Oni su u velikoj opasnosti, a niko ne želi da ih zaštiti!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima