• 2

Prvi HIV+ pacijent koji je izlečen lekovima! Više od godinu dana nema ni trunku virusa u krvi

Veliko otkriće brazilskih naučnika

  • 2
Sida, hiv, aids, grid

Virus HIV-a / foto: pixabay.com

36-godišnji Brazilac verovatno je postao prvi pacijent na svetu koji se potpuno izlečio od HIV-a nakon terapije snažnim eksperimentalnim "koktelom" antivirusnih lekova.

Kako tvrde naučnici sa Univerziteta u Sao Paolu, tokom 66 nedelja lečenja, pacijent više nema tragova infekcije u krvi - ni samog virusa, ni njegovih antitela.

Međutim, rezultati se i dalje smatraju preliminarnim i još uvek se čeka njihova potvrda.

Do sada je prijavljeno da su se samo dva pacijenta u svetu uspešno izlečila od HIV-a, ali su, za razliku od Brazilca, obojica bili izloženi transplataciji koštane srži kao deo antikancerogene terapije.

Jedan je Timoti Braun, poznatiji kao "berlinski pacijent" koji bez HIV-a živi već 10 godina, a drugi je Adam Kastileho "londonski pacijent".

Međutim, u slučaju anonimnog "brazilskog pacijenta" lečenje je potignuto samo uz pomoć lekova, odnosno neinvazivne terapije.

- Iako se radi o još jednom izolovanom slučaju, ovo je verovatno prvi durogočni izlečeni čovek od HIV-a kojem nije bila potrebna transplatacija koštane srži - ističu naučnici na čelu sa dr Rikardom Dijazom.

virus hiv sida aids

Foto: Pixabay

Univerzitet u San Francisku pak, ističe da je prerano govoriti da li je brazilski pacijent zaista izlečen od HIV-a, ali je naglasio da će i druge nezavisne laboratorije potvrditi nalaze brazilskih istraživača.

Dr Stiv Diks iz SAD kaže da nije do kraja jasno da li je izlečenje zapravo rezultat antivirusnog koktela lekova jer su prethodne studije pokazale da jedan od 20 pacijenata koji započnu tradicionalnu terapiju odmah nakon dijagnostikovanja HIV-a može suzbiti virus toliko da on bude skoro nevidljiv u organizmu, ali ne i potpuno istrebljen.

Brazilskom pacijentu HIV je dijagnostikovan 2012. godine, a posle 2 meseca počeo je da prima terapiju. Međutim, on je 2016. godine sa još nekoliko dobrovoljaca postao deo kliničkog ispitivanja tokom kojeg je uzimao i antivirusni "koktel" lekova. Lečenje je obustavio u amrtu 2019. godine, a od tada analize pokazuju da HIV-a više nema u njegovom organizmu.

Video: Od početka godine kod 130 osoba utvrđena HIV infekcija a 12 je umrlo od posledica te bolesti

(T.T./Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbija

    Cudno zar ne?! U jeku kovida-19 koji ima odlike HIV virusa nasao se lek?! Mislim, drago mi je zaista jer ce mnogo ljudi imati normalan zivot. Sad nek probaju te lekove za aktuelni virus!

  • @Kiki

    Nobelova nagrada za medicinu. Zaslužili su, svaka čast.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima