≫ 

Žena zamalo umrla nakon što je popila 2 kašičice kofeina u prahu, što je jednako 56 šoljica kafe

Pacijentkinja se oporavila, ali predoziranje kofeinom je bilo fatalno

  • 1
Kafa

Foto: Pixabay

Kofein, aktivni sastojak koji pićima daje energiju, može biti smrtonosan u velikim količinama. Posebno treba biti oprezan sa upotrebom koncentrovanih kofeinskih suplementa u obliku tableta ili praha.

Dokaz za to je neverovatan slučaj 26-godišnje devojke koja se doslovno predozirala kofeinom.

Nesrećna žena je imala teškoće sa disanjem, lupanjem srca, znojenjem i anksioznošću nakon što je progutala dve velike kafene kašike kofeina u prahu, ukupno 20 grama, što je bilo jednako konzumiranju 56 šoljica kafe, navodi se u izveštaju objavljenom u britanskom časopisu BJM.

U bolnici je pacijentkinja počela da povraća i pokazivala je sve veće znake uznemirenosti, tvrde autori studije, lekari iz bolnice Kvin Elizabet u Londonu.

Lekari su uradili sve neophodne analize koje su pokazale da ima nizak krvni pritisak kao i metaboličku acidozu, ozbiljnu nakupinu kiseline u telu koja može dovesti do otkazivanja bubrega.

Kafa

Foto: Pixabay

Sedam sati nakon hospitalizacije, testovi su pokazali da pacijentkinja ima nivo kofeina od 147,1 mg/L, što je znatno više od cifre koja se smatra potencijalno smrtonosnom (od 80-100 mg/L).

Žena nije reagovala na osnovne tretmane lečenja - unos tečnosti i elektrolita, pa su doktori morali da je smeste ne odeljenje intenzivne nege, intubirali su je i sedirali da bi je stavili na respirator i mogli dalje da prate njen rad srca.

Lekari su joj davali aktivni ugalj za uklanjanje nakupljene kiseline i magnezijuma, kako bi joj stablizovali otkucaje srca.

respiratori, maska, bolnica, korona virus, koronavirus, pacijenti, bolnica, lekari

Foto-ilustracija: Shutterstock

Video: Evo kako izgledaju kafe od 400 dinara

Posle sedam dana lečenja pacijentinja je otpuštena iz bolnice.

Lekari su otkrili da su njene kontraceptivne tablete verovatno usporile sposobnost njenog tela da eliminiše kofein, doprinoseći predoziranju.

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA