≫ 

Oni koji su preležali Covid-19 ne bi trebalo previše da se opuštaju: Evo koliko traju antitela

Stečeni imunitet nije previše dug

  • 13
Vadljenje krvi, krvna plazma Foto: Pixabay, Shutterstock

Osobe koje su preležale korona virus imaju kratkotrajan imunitet na taj virus koji traje par meseci, pokazala je danas objavljena najnovija studija naučnika londonskog Kraljevskog koledža.

U toj studiji u kojoj je ispitano 96 osoba proučavalo se kako se stvaraju antitela na virus i koliko se dugo zadržavaju u njemu, ali se pokazalo da počinju da nestaju tri meseca nakon oporavka, prenosi BBC.

Ipak, ono što još nije jasno je da li nakon nestanka tih antitela osoba ostaje osetljiva na isti virus i da li može opet da se zarazi.

Međutim, dodaje se da i u slučaju da nisu detektovana antitela to ne znači da nemamo imunitet.

Studija je pokazala da nisu antitela jedina koja nam pružaju zaštitu, jer nam nju pružaju i T ćelije koje pomažu u borbi protiv virusa.

Za sada ostaje da se vidi šta se dešava ukoliko osobe dođu u kontakt sa virusom drugi ili treći put i da li se organizam na isti način bori protiv virusa.

Video: Dr Srđa Janković: Osobe koje su se opravile od Kovida, imaju zaštitna antitela

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tina

    13. jul 2020 | 19:54

    Ako anti tela traju mesec do dva jedino nam preostaje da radimo na podizanju imuniteta za odbranu naseg zdravlja od postojeceg sada virusa. Koristite suplemente na pro100 Kurkumu, OPC+C i indijski tamjan. Nece biti problema a prehlada i respiratorni problemi ce vas zaobici je svi ovi suplementi su jako delotvorni i lekoviti. Indijski tamjan pomaze kod reumatoidnog artritisa, ublazava simptome kod asme alergije i bronhitisa , kod upalnih bolesti creva

  • Koča

    13. jul 2020 | 18:49

    Traju mesec ipo do dva. Znam, zato što radim ove testove. Kako je moguće napraviti vakcinu ako At nestaju tako brzo, kao laik - nemam predstavu. Iz mog ugla mislim da je nemoguće

  • CCCC

    13. jul 2020 | 13:22

    Vujadin Savic je se posle par nedelja ponovo zarazio, tako da on nije imao nikakva antitela.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA