≫ 

Terapija koju mnogi sa upalama pluća u Srbiji primaju: Odlučujuća prekretnica u daljem lečenju

Šta je hi-flow terapija koju primaju mnogi pacijenti sa umereno teškom kliničkom slikom?

  • 0
terapija kiseonikom, bolnica, pacijenti, lečenje, moze respirator korona Foto: Shutterstock

Terapija kiseonikom sa velikim protokom je oblik podrške za disanje koji se koristi tokom bolničkog lečenja obolelih od Covid-19 gde se kiseonik, često u kombinaciji sa kompresovanim vazduhom i vlagom, isporučuje u organizam pacijenta brzinom protoka većom od one kod obične terapije kiseonikom.

Dok tradicionalna terapija kiseonikom iznosi do 16l po minutu, hi-flow kiseonik može da isporuči čak 60l po minuti.

Terapija se sprovodi zahvaljujući mašini koja se smatra svojevrsnom "mešalicom" kiseonika i vlage koja je spojena zidnom utičnicom u struju, poseduje ovlaživač i putem zagrejanih cevi preko nosne kanile dostavlja kiseonik u organizam pacijenta.

Ovaj topao, vlažan protok poboljšava razmenu gasova i smanjuje napor pluća koji treba da čini tokom disanja.

Hi-flow terapija kiseonikom se koristi kod pacijenata sa umereno teškom kliničkom slikom kod kojih se javljaju poteškoće u disanju.

Prema zvaničnom srpskom Protokolu lečenja pacijenata obolelih od Covid-19 terapija kiseonikom daje se pacijentima koji pate od teške hipoksije, imaju visoku temperaturu i specifične promene na redngenu ili skeneru pluća.

- SpО2 (saturacija kiseonika) > 90% nakon primene kiseonika (na nazalni kateter ili maskusa protokom od 10-15 L/min u trajanju od sat vremena) u slučaju izostanka terapijskog efekta ili daljeg pogoršanja pacijent transfer u Covid centar - navodi se u Protokolu.

Ovaj oblik kliničke slike podrazumeva postojanje pneumonije na RTG-u grudnog koša ili nalaz CT-a koji odgovara COVID-19 pneumoniji. Ukoliko pacijent nije dovoljno dobro odreagovao na primenu oksigenoterapije (nazalni kateter ili maska) i ne postiže se stabilna SAT ≥ 90% potrebno je dati male doze kortikosteroidne terapije od 1 - 2 mg/kg/TT (metilprednizolona). Ukoliko dođe do poboljšanja, terapiju nastaviti sa postepenim sniženjem terapije tokom 5-7 dana, navodi se dalje u protokolu.

terapija kiseonikom, bolnic, pacijent, lečenje, moze respirator korona Foto: Shutterstock

Kako ova terapija pomaže?

  • Značajno umanjuje rad pluća (što čini da se brže oporave)
  • Poboljšava razmenu gasova
  • Pomaže u oporavku disajnih puteva
  • Ublažava nedostatak daha
  • Pacijentima je komfornije jer mogu da komuniciraju

Ukoliko ni ovakva terapija ne pomogne i stanje nastavi da se pogoršava, pacijenti uglavnom moraju da budu priključeni na mehaničku ventilaciju.

Video: Skener 41-godišnje žene najbolje pokazuje na koji način korona virus uništava naša pluća

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA