Suplement koji obavezno morate da uzimate ako ste bili podvrgnuti rendgenskom zračenju

Ovi suplementi popravljaju oštećenja na ćelijama

  • 0
rak pluća foto: pixabay.com/telegraf

Iako smo mislili da će toplo vreme da značajno smanji snagu korona virusa, pacijenti u Srbiji sve češće dobijaju teške oblike Covid-19 bolesti... Jedan od najčešćih je svakako pneumonija, odnosno upala pluća praćena otežanim disanjim.

Najučestaliji simptomi pneumonije, koju izaziva korona virus SARS COV-2 su kašalj ili kratak dah, ali moramo upozorti da postoji i povećan broj asimptomatskih slučajeva kod kojih se tiho razvija upala pluća.

Upravo iz tog razloga, praksa je da mnogi novooboleli pacijenti, bilo da imaju simptome ili ne, budu podvrgnuti rendgenu kako bi se videlo da li postoje neke promene na plućima ili ne.

Rendgenski snimak bi trebalo da otkrije da li postoji upala, a odmah nakon rezultata lekar propisuje terapiju i u zavisnosti od opšteg stanja pacijenta, odnosno saturacije (zasićenosti kiseonika), smešta ga u bolnicu ili upućuje na kučne lečenje.

Pacijent dobija zadatak da miruje, redovno uzima medikamente i obavezno prijavljuje svom lekaru sve simptome ili eventualne promene koju izaziva virusna pneumonija.

Rengenski snimak, pluća, Lekar, Doktor, Pacijent, Bolest, Rak, Terapija Foto: Shutterstock

Ukoliko se labaratorijske analize pogoršavaju, saturacija opada i opšte stanje je loše radi se kontrolni rendgnenski RTG pluća.

Iako se rendgen ne preporučuje upravo zbog zračenja, koje izaziva nastanak slobodnih radikala, lekari u određenim situacijama pribegavaju kontrolnim snimcima radi sigurne dijagnostike.

Nakon lečenja, pacijent nastavlja sa mirovanjem i oporavkom, a obavezna je kontrola labartorijskih analiza.

Ali, da bi se eliminisalo štetno zračenje, odnosno neutralisali slobodni radikali, kod bolesnika koji su se više puta podvrli rendgenu, neophodno je da se uzimaju antioksidanti.

Vitamin C Foto: Pixabay

Šta su antioksidanti?

Antioksidanti su hemikalije koje se prirodno nalaze u hrani. Pomažu u borbi protiv potencijalno štetnih učinaka nestabilnih materija poznatih kao slobodni radikali. Slobodni radikali su hemikalije koje se u telu stvaraju tokom uobičajnih metaboličkih procesa i tokom trošenja telesnih ćelija. Infekcije, UV svetlost, X zraci, dim cigarete, zagađenje,  mogu proizvesti slobodne radikale.

Antioksidanti imaju trostruku ulogu: 

- onemogućavaju stvaranje novih slobodnih radikala

- neutrališu već nastale slobodne radikale

- popravljaju oštećenja na ćelijama koja su nastala delovanjem slobodnih radikala.

Najveći i najuporniji borci protiv slobodnih radikala i oksidativnog stresa jesu antioskidansi - vitamin C i E, vitamini B grupe, minerali, cink, bakar, selen, koenzim Q, beta karoten...

U organizam se unose najčešće hranom ili u obliku vitaminskih i drugih suplemenata.

Stručna preporuka je da bi svakodnevno trebalo unositi važne antioksidanse: vitamini A, C, E, D, beta karoten, selen, cink, alfalipoinska kiselina.

Važna preporuka je i da se moraju unositi redovno.

Ovo su simptomi upale pluća koje nipošto ne smete da ignorišete ukoliko ste zaraženi korona virusom

(Kristina Milošev/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA