≫ 

Dr Zoran Gojković: Da, nažalost, veliki broj preminulih u Srbiji bili su gojazni ljudi

Gojaznost se još jednom potvrđuje kao veliki faktor rizika

  • 14

Pokrajinski sekretar za zdravstvo dr Zoran Gojković na današnjoj konferenciji za medije potvrdio je reči dr Edite Stokić da je gojaznost u Srbiji gde je jedna petina stanovnika ima višak kilograma, zapravo veliki faktor rizika.

- Da, nažalost, veliki broj naših pacijenata koji je preminuo su bile osobe koje su imale višak kilograma, odnosno uklapale se u definiciju gojaznosti i posledične šećerne bolesti. Sami ste rekli da veliki broj naših građana boluje od gojaznosti i to se može svrstati u dijagnozu. Pokrajinski sekretarijat i Ministarstvo zdravlja su u zadnjih par godina radili na programskim aktivnostima vezanim za usvajanje zdravih stilova života u pokušaju da što više edukujemo i mlade, ali i starije kako i na koji način se treba hraniti, kako prilagoditi ishranu savremenom dobu, izbegavati tu brzu hranu i sve ono što doprinosi povećanju broja kilograma. Naravno da ćemo to nastaviti da radimo - kaže.

Kako kaže, potrebno je da se više sektora uključi u proces edukacije građana.

- Upravo smo i pričali pre početka ove pandemije da se u sve to ne uključi samo zdravstveni sektor, već i prosveta, sportska udruženja i da na jedan ozbljan način popularišemo i sugerišemo svim našim građanima koliko je to važno. Nadam se da će to biti iz sve ove nesreće i neka pozitivna stvar i da ćemo se više orijentisati na tu fizičku aktivnost kojoj svi težimo jer je to veoma bitno.

- Mi ćemo putem softvera na kojem se trenutno radi od strane Vlade Republike Srbije imati mogućnost da s tim ozbiljnim statističkim podacima vidimo tačne procente koji su sve naši građani letalno završili svoj ishod i koje su sve komorbiditete imali i o tome ćete uskoro biti obavešteni - zaključio je.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pitanje

    29. jul 2020 | 15:51

    Gojazni ljudi nisu umirali jer su gojazni, vec zato sto su imali pridruzene bolesti. Cuj ne jedite brzu hranu...niko nije debeo jer nesto jede vec zato sto jede mnogo.

  • Rojka

    29. jul 2020 | 15:47

    Izgovor, sad kao gojazni više umiru od mršica. Šijo mi ga Djura.

  • Tina

    29. jul 2020 | 15:48

    To je od Mc Donaldsa i pizza

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA