Svi su tvrdili da je javni prevoz glavno leglo zaraze, ali sada naučnici kažu da to ipak nije tako

Nema potrebe da se plašimo javnog prevoza ako smo zaštićeni

  • 7
Gradski prevoz, autobus, putnici, maske, rastojanje, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Suprotno savetima stručnjaka s početka pandemije korona virusa, autobusi, vozovi i avioni možda nisu glavno žarište korona virusa.

Naime, nova studija tvrdi da su, uz propisano socijalno distanciranje i nošenje maski, šanse za prenos virusa u javnom prevozu minimalne.

Studije koji su obavili epidemiolozi iz Francuske, Austrije i Japana zabeležile su nešto manje od jednog procenta širenja virusa u javnom prevozu.

Istraživanje nacionalne zdravstvene agencije Sante Publique France koje je izvršeno između maja i jula u Parizu pokazuje da su samo 4 od 386 slučajeva bili povezani sa direktnim obolevanjem u javnom prevozu.

S druge strane, u Austriji od 297 istraženih slučajeva niko se nije zarazio u javnom prevozu, kao ni u Tokiju gde su se fokusirali na metro.

Otkriveno je da rad u kancelariji ili sedenje u restoranu stvaraju veći rizik od zaraze nego korišćenje javnog prevoza.

Objašnjenje leži u tome što ljudi koji koriste javni prevoz u njemu ostaju kraće i ne razgovaraju ni sa kim što smanjuje aerosolnu difuziju.

Obavezna upotreba maski za lice u javnom prevozu takođe smanjuje rizik od hvatanja virusa, ali i redovna dezinfekcija autobusa i vozova.

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Natalija

    4. avgust 2020 | 13:35

    Ja se u gradskome prevozu osećam najsigurnije jer pazim i ne opuštam se. Na svakoga saputnika gledam kao na potencijalnoga nosioca virusa. Gledam da što manje pričam u busu i da se odmaknem od onih koji pričaju na mobilni ili međusobno. Maska mi je naravno na licu za vreme vožnje, ulaska i izlaska.

  • Miki

    4. avgust 2020 | 13:28

    U BG svaki dan vidim bar po jednu devojku koja sedi bez maske u prevozu i priča na sav glas preko mobilnog sve vreme puta, usta ne zatvara. To je iritantno i bez korone, sa koronom je baš bezobzirno.

  • Neko je Pariza

    4. avgust 2020 | 13:00

    Zato što je u tom periodu bilo prazno i u metrou i ostalom javnom prevozu, Išao je samo ko baš nema izbora. A guzve su sada neizbezne i nemoguće je pridržavati se socijalne distance. Ko živi ovde zna o čemu pišem.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA