≫ 

Spremite maramice i pumpice za inhalaciju: Sve što treba da znate o sezoni ambrozije

Korovska biljka već 70 godina pušta svoje korene u Srbiji a mnogi dobijaju alergiju od same pomisli na kraj avgusta

  • 0

Ambrozija je rod invazivnih korova, jedna od najpoznatijih i najopasnijih alergenih biljaka na svetu. U polenu ambrozije je konstatovano 52 jedinjenja koja su alergogena od kojih su 6 posebno opasni. Alergijska reakcija se prvenstveno javlja na gornjim disajnim putevima. Otežano disanje i pojačana sekrecija su osnovni oblici alergije koja može u nekim situacijama preći i u astmatične napade. Takođe na iloženoj koži može da s epojavi osip.

Jedna biljka može proizvesti i više od milijardu zrna polena koji se uz pomoć vetra mogu raspršiti na površinu od više kvadratnih kilometara. Zrno polena zadržava klijavost i do 40 godina. Ambrozija prvenstveno nastanjuje neuređeno i zapušteno zemljište. U Evropu je stigla iz Amerike, a u Srbiji se pojavila u Vojvodini tokom pedesetih godina prošlog veka.

Ipak u Americi indijanci su biljku koristili kao lek jer njeno ulje utiče na smanjenje zapaljenja na koži jer deluje antibakterijski i antimikotički. Takođe zbog svoje velike otpornosti može da se koristi kao čistač zagađenog tla jer ona je jedina biljka koja iz zemljišta uzim ateške metale koj isu inače štetni.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA