Crveni alarm zbog opasnog korova! Koncentracija ambrozije izuzetno visoka, budite oprezni

Tri grada u Srbiji su naročito ugrožena!

  • 1
Ambrozija, alergija Ambrozija, alergija / Foto: Shutterstock

Koncentracija polena ambrozije ovih dana je u Srbiji znatno povećana, a najteža situacija je u Novom Beogradu, Vrbasu i Kuli, upozoravaju stručnjaci.

Zbog povećane količine ambrozije u vazduhu mnogi ljudi ovih godina pate od nesnosne alergije, što im otežava svaki boravak napolju.

Doktori objašnjavaju da je pre nešto manje od mesec dana ambrozija krenula da cveta, a tek sad ulazi u punu fazu cvetanja u nekim delovima Srbije.

Mirjana Mitrović iz Agencije za zaštitu životne sredine rekla je za "Pink" da je ambrozija u punom zamahu.

- Ovaj invazivni korov intenzivno cveta, tako smo i najavljivali. Kao i prethodnih godina, i ove godine merenja su pokazala da su kritične vrednosti u pojedinim gradovima Vojvodine - navela je Mitrović za "TV Pink".

Ambrozija Telegraf TV

- Vrednosti na Novom Beogradu bile su oko 174 polenova zrna po metru kubnom vazduha, a granična vrednost je 30. U Kuli je bilo preko 400 polenovih zrna po metru kubnom vazduha, a Vrbasu 270 - kazala je Mirjana.

Vojvodina se nalazi u tzv. crvenoj zoni zbog lošeg obrađivanja zemljišta.

- Iza Obrenovca područje, parcele na kojima nisu utvrđeni vlasnici su veliki izvori. Volim da kažem da je kritičan prsten oko Beograda. Vetrom nam polen dolazi i preko 100 kilometara od mesta izvora - rekla je ona.

Ambrozija, alergija Foto: Shutterstock

Upozorila je sve osobe koje pate od alergije na ambroziju da u popodnevnim satima ne borave u prirodi. Obavezno je i da čim se vrate kući odeću odlože u korpu za veš, kao i da operu kosu.

- Ne treba sušiti veš napolju, jer sakuplja polenova zrna... Naravno, pod nadzorom lekara treba biti na svojim terapijama - dodala je ona.

Mitrović je takođe napomenula da nas intezivnije cvetanje ambrozije očekuje krajem meseca avgusta i u prvim danima septembra.

Ambrozija Ambrozija / Foto: Dragoljub Stojšić / Blok 45 Info/Fejsbuk

- To je ono kada cvetaju njene bočne grane, tako da godinama najveće dnevne vrednosti beležimo u tom periodu - istakla je.

Vremenski uslovi mogu da utiču na usporavanje ili pospešivanje cvetanja. Tako ovom korovu ne prijaju veoma visoke temperature, a dobro je znati da kiša spira nečistoće iz vazduha.

- Međutim, posle par sati, kada ova biljka dobije dovoljno vlage i toplote, ona nastavlja svoj rast, porast i cvetanje - objasnila je Mirjana Mitrović iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Kijanje Foto: Pixabay

Simptomi alergije:

* osip

* crvenilo

* otežano disanje

* kijavica

* curenje providnog sekreta iz nosa

* astmatični napad

(Telegraf.rs/Pink)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA