Da li i vi po 5 puta pritiskate snooze i odlažete ustajanje? Evo šta to otkriva o vašem zdravlju

Činimo sebi više štete nego koristi

  • 2
snooze foto: pixabay.com

U poslednjih nekoliko godina naučna istraživanja sve više ističu zdravstvene prednosti sna. Mnogi su tako zaključili da je svaki dodatni minut spavanja koristan, međutim, stručnjaci ističu da kratki intervali spavanja nakon isključivanja glavnog alarma nisu način da se povećaju rezerve energije.

Spavanje se sastoji od četiri faze, pri čemu prve dve uključuju lagan san, treća dubok, a tokom četvrte REM faze sanjate. Iako je svaka faza važna, treća i četvrta su one koje najbolje obnavljaju funkciju tela.

Razumljivo je da tokom odlaganja alarma sigurno nećete moći da pređete u treću fazu i uživate u dubokom snu. Kako objašnjavaju stručnjaci, opcija za odlaganje alarma vam čini medveđu uslugu. Nećete se više odmoriti niti uživati u tom snu.

Štaviše, bićemo umorniji. Iako nisu rađena posebna istraživanja o snooze opciji, studije o poremećajima sna pružile su važne argumente koji idu u prilog tome da sa ovom navikom treba da prestanemo.

Još jedan faktor koji bi trebalo da nas brine jeste "neaktivnost sna" koji je zastupljen u peridima odlaganja alarma. Zato ćete kasnije u toku dana imati osećaj povećane pospanosti, smanjene budnosti i drugih fizičkih i kognitivnih simptoma koje imamo posle buđenja, a koja mogu uticati na sposobnost obnavljanja jednostavnih zadataka.

Zapravo, što više pritiskamo snooze button to će nam duže trebati da se razbudimo - nekad čak i po 4 sata.

Konačno, naučnici primećuju da iako je ignorisanje opcije snooze jako važno u održavanju redovne higijene sna, ova navika može biti simptom većeg problema.

Ako previše pritiskate snooze, onda možda imate stvarni problem ili patite od nedovoljno kvalitetnog sna zbog čega ne možete da se probudite odmorni.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA