≫ 

Ovo su predvidele i naše bake: Kako da izbegnete zarazu korona virusom u zatvorenom prostoru?

Saveti koje smo dobili još u detinjstvu mogu da nam pomognu da se zaštitimo od najveće pošasti današnjice

  • 0
Biznis, kancelarija, kovid, korona virus Foto: Shutterstock

Već mesecima slušamo savete o tome da moramo da nosimo maske, često peremo ruke i održavamo socijalnu distancu da bismo se zaštitili od zaraze korona virusom, ali naučnici i inženjeri upozoravaju da je u ovoj situaciji posebno važna i dobra ventilacija, te da bi trebalo da vodimo računa i o vazduhu koji udišemo, posebno u trenutku kada su se đaci vratili u škole, a sve više odraslih se vraća na svoja radna mesta.

Ako uđete u prostoriju u kojoj vam se vazduh čini ustajalim, znači da nešto nije u redu sa ventilacijom. Možda u prostoriju ne ulazi dovoljno svežeg vazduha, što povećava izglede da se zarazite virusom, piše BBC.

Nedavna istraživanja su pokazala da u zatvorenim prostorima može doći do "prenosa zaraze korona virusom putem vazduha", preko aerosola, sitnih čestica koje sadrže virus i lebde u vazduhu.

- Ako vam se učini da je u nekoj prostoriji zagušljivo, samo se okrenite i izađite - savetuje dr Hauel Dejvis, tehnički direktor Udruženja inženjera koji brinu o prostorijama u zgradama. Prema njegovim rečima, protok svežeg vazduha je od ključnog značaja u aktuelnim okolnostima. - Takođe, ukoliko se u zgradi nalazi zaražena osoba, a vi u prostoriju puštate puno svežeg vazduha spolja, razblažićete bilo koje zarazne čestice i smanjiti rizik da će se i ostali u prostoriji zaraziti korona virusom.

Sa njim se slaže i magistar Zlatko Perić, stručnjak za zaštitu na radu i viši predavač na Stručnom studiju sigurnosti na radu Univerziteta u Rijeci, piše 24sata.hr.

Luftirajte, luftirajte, luftirajte!

Svi se sećamo poruke koju je poslao predsednik Svetske zdravstvene organizacije neposredno po proglašenju pandemije korona virusa. Bio je jasan: "Testirajte, testirajte, testirajte!" Sada bi poruka stručnjaka u najkraćem glasila: "Luftirajte, luftirajte, luftirajte!"

Perić podseća da bi, koliko god naivno zvučalo, trebalo izbegavati prostore u kojima vazduh deluje ustajalo, odnosno gde imamo osećaj da nisu dobro provetreni.

- Iako lekari još sa sigurnošću ne znaju kako se korona virus ponaša u vazduhu, možemo se prisetiti činjenice da se slična uputstva o provetravanju zatvorenih prostora uvek daju u vreme sezone gripa. Pretpostavka je da veća količina vazduha doprinosi tome da se čestice pljuvačke koje su nosioci virusa raspršuju i da se tako koncentracija virusa razređuje - kaže Perić i dodaje da je preporučljivo da, gde god je to moguće, bude obezbeđen dotok svežeg vazduha kroz otvorene prozore, makar i povremeno, dok tamo gde nema prozora treba koristiti klimatizaciju.

Posao, kancelarija Foto: unsplash.com

Ali, ističe hrvatski stručnjak, ni svi klimatizacijski uređaji nisu isti, jer ne osiguravaju svi dotok vazduha iz spoljne sredine:

- Sa stanovišta sprečavanja širenja ovakve vrste zaraze uvek su bolji sistemi koji osiguravaju dotok vazduha spolja, ali postoje i klimatizacijski sistemi kod kojih uređaj samo pročišćava postojeći vazduh u prostoru. U tom slučaju, radi veće sigurnosti, preporučuje se savetovanje sa stručnjakom zaštite na radu, koji može da predloži postavljanje jonizatora i ovlaživača vazduha u prostor, da bi kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru bio bolji. Jonizatori se inače koriste za suzbijanje neprijatnih mirisa, virusa i bakterija, pa u slučaju da prostor nije moguće fizički provetriti, mogu povećati zaštitu.

Od kancelarijskih prostora do supermarketa i butika, za vreme toplih letnjih dana klima-uređaji olakšavaju posao, ali bi svakako trebalo proveriti kakva je vrsta unutrašnje jedinice, savetuju stručnjaci.

Najjednostavnija je uska bela kutija postavljena na zidove, poznata kao split klima-uređaj, koji usisava vazduh iz prostorije, rashlađuje ga, a potom ga "vraća" u prostoriju. Drugim rečima, takav uređaj recirkuliše vazduh, što ne predstavlja problem tokom kratkog boravka u prostoriji, ali bi mogao da predstavlja opasnost ako se u njoj boravi nekoliko sati.

Na osnovu studije sprovedene u jednom restoranu u Kini, ustanovljeno je da je ovakav tip klima-uređaja bio odgovoran za širenje virusa. Jedna je osoba bila "asimptomatska", odnosno bila je zaražena korona virusom, ali to nije znala jer se kod nje još nisu razvili nikakvi simptomi. Kineski naučnici pretpostavljaju da je osoba širila kapljice sa korona virsom dok je disala i govorila, a da se on širio prostorijom komešanjem vazdušnih struja od jedinice klima-uređaja na zidu. Posledica - zaraženo je još devet osoba.

Doktor Dejvis ponovo ističe značaj dotoka svežeg vazduha u prostoriju:

- Da je postojao dobar dotok vazduha iz spoljašnje sredine, verovatno bi se zarazilo manje ljudi, a možda uopšte ne bi bilo zaraženih.

Kako doći do svežeg vazduha u modernim zgradama u kojima je nemoguće otvoriti prozore?

U ovom slučaju zavisite od ventilacijskog sistema koji iz prostorije "izvlači" ustajali vazduh i cevima ga prenosi u jedinicu za obradu vazduha, koja se često nalazi na krovu zgrade. Tamo se svež vazduh može "povući" spolja i pomešati sa starim unutrašnjim vazduhom pre nego što se pošalje natrag u prostorije u zgradi.

Imajući na umu rizik od zaraze korona virusom, profesionalni savet je pojačati dotok svežeg vazduha.

- Ako spolja stiže 100 posto svežeg vazduha ili gotovo 100 posto, to je dobro. Što je više svežeg vazduha, manja je opasnost da će virus recirkulisati u zatvorenoj prostoriji u zgradi - kaže profesorka Ket Noks sa Univerziteta u Lidsu. O preciznoj kombinaciji vazduha odlučuju upravitelji zgrade, koji mogu raditi za njene vlasnike ili za stanare.

Manjkavost unosa 100 posto svežeg vazduha je velik trošak, jer se vazduh koji ulazi u zgradu zimi mora zagrejavati, a leti rashlađivati, što zahteva priličnu potrošnju energije.

Proverite filtere

Moderni ventilacijski sistemi imaju filtere, ali ni oni nisu dovoljna barijera protiv širenja korona virusa. U Sjedinjenim Američkim Državama naučnici koji su istraživali cirkulaciju vazduha u Oregonskoj univerzitetskoj bolnici ustanovili su da se u filterima zadržao korona virus, ali da je određena količina virusa ipak nekako uspela da se probije u bolničke prostorije.

Profesor Kevin van den Vajmelenberg, koji je vodio projekat, smatra da se uzimanjem uzorka iz filtera može otkriti da li u zgradi ima osoba koje su zaražene koronom. Na primer, u Južnoj Koreji je u kol-centru na 11. spratu poslovne zgrade boravila jedna osoba, za koju se kasnije pokazalo da je zarazila više od 90 drugih radnika. Da su filteri češće proveravani, prisutnost virusa možda bi bila brže otkrivena.

Ovako ćemo raditi ubuduće Foto: Shutterstock

Bilo koji stručnjak koji se bavi ovim problemom objasniće da je dotok svežeg vazduha ključan, ali jedan od specijalista za usmeravanje kretanja vazdušnih struja tvrdi da i nije baš sve tako jednostavno.

Nik Virt je svojevremeno dizajnirao trkačke automobile za Formulu 1, a sada savetuje supermarkete i kompanije za proizvodnju hrane na koji način bi trebalo da upravljaju protokom vazduha u tako velikim prostorima, a da pritom vode računa o zdravlju i sigurnosti i zaposlenih i klijenata.

On vodi računa o tome da li može neko ko sedi blizu otvorenog prozora i pokaže se da je zarazan, preneti korona virus ostalima koji se nalaze na njegovoj putanji strujanja vazduha.

- Kad otvorite prozor, kuda ide strujanje vazduha? Ne želimo da se ljudi nađu na direktnom putanji tog protoka vazduha. Uopšteno gledajući, više svežeg vazduha u prostoriji je mnogo bolja varijanta, ali vazdušna struja se kreće horizontalno i puna je virusa, zbog čega bi moglo doći do neželjenih posledica - pojasnio je Virt.

Problem je izložio profesorki Ket Noučs, koja tvrdi da prednost obilja svežeg vazduha koji razblažuje delovanje korona virusa nadjačava sve ostale rizike.

- Kod otvorenog prozora moglo bi se dogoditi da se virusom zarazi više ljudi, ali u mnogo manjoj, odnosno manje opasnoj količini - smatra profesorka Noučs.

Nije neobično da se u ovom slučaju među stručnjacima "lome koplja", jer je još puno nepoznanica kada je u pitanju širenje korona virusa. Dok ne budu stigle proverene zvanične informacije ne preostaje nam ništa drugo nego da nosimo maske, češće peremo ruke, održavamo socijalnu distancu i radimo no što su radile i naše bake - provetravamo zatvorene prostorije svakog dana.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA