Najrizičnije mesto na kome se možete zaraziti koronom: Opasnije od javnog prevoza

Od početka pandemije ovo mesto se smatra najrizičnijim za prenošenje korona virusa

  • 2
Korona virus Foto: Pixabay

Mnoga mesta na kojima smo se ranije kretali svakog dana, sada mogu biti prilično opasna za posetu upravo jer predstavljaju visoki rizik od zaraze bolešću Covid-19Nažalost, ovo se posebno odnosi na verska okupljanja.

Jedna studija je nedavno pronašla da poseta verskim objektima može da poveća do 16 puta rizik da dobijete Covid-19.

Da bi to otkrili, istraživači sa Medicinskog fakulteta Univerziteta “Džons Hopkins" ispitivali su ponašanje više od 1.000 ljudi (formirali su slučajni uzorak)  u državi Merilend krajem juna.

Rezultati su otkrili da su oni koji su bili na mestu bogosluženja tri ili više puta u toku dve nedelje pre studije imali su daleko veću stopu zaraze od onih koji nisu - tačnije 16 puta.

To je skoro četiri puta više od onih koji su u tom vremenskom periodu isto toliko puta koristili javni prevoz (4,3 puta).

Grčka, crkva, koronavirus, maske, Virus Outbreak Greece Churches Foto: Tanjug/AP

Poštovanje mera može da pomogne u zaštiti od infekcije

Rezultati studije takođe su potvrdili da određene mere  mogu pomoći da se zaštite od korona virusa: Oni koji su prijavili da „uvek“ praktikuju socijalno distanciranje čak i dok su na otvorenom imali su samo 10 procenata šanse da se zaraze od onih koji su prijavili da „nikada“ nisu praktikovali smernice za bezbednost.

- Naši nalazi podržavaju ideju da ako izlazite, treba da praktikujete socijalno distanciranje u onoj meri u kojoj je to moguće, jer se čini da je snažno povezano sa manjom verovatnoćom zaraze - kazao je jedan od autora studije, dr Sunil Solomon, vanredni profesor na Odeljenju za epidemiologiju škole Bloomberg i vanredni profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta “Džons Hopkins".

korona virus, soj Foto: Pixabay.com

Od samog početka pandemije, verski objekti se smatraju posebno rizičnim okruženjima za širenje novog korona virusa zbog zatvorenosti, gužve i pevanja.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) prepoznaju da je okupljanje radi bogosluženja mnogima važno, te se preporučuje svima koji žele da se okupljaju da slušaju službu na otvorenom, nose masku za lice, održavaju socijalnu distancu i peru ruke.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dora

    16. septembar 2020 | 10:14

    Ma,kako da ne! Mesta kulture i vere su najopasnija i treba ih maksimalno izbegavati. Hajde da nas pretvore u robote,to je resenje!

  • Duca

    16. septembar 2020 | 10:51

    Pa se pitajte odkuda skok zarazenih i u Srbiji u junu/julu i u CG u septembru,/oktobru plus litije

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA