• 2

Muškarci, pogledajte u svoje prste: Ovaj neobičan znak može da ukaže na rak prostate

, Telegraf

Iznenađujući faktor rizika

 • 2
upala prostate prostata lekar ultrazvuk pregled 3d snimak, libido

Foto: Shutterstock

Rak prostate u početnoj fazi može biti potpuno bez simptoma, ali istraživanja pokazuju da ipak postoje određene stvari koje mogu ukazati na rizik.

Rak prostate obično se razvija polako, pa se može desiti da bolest ne daje nikakve simptome duži niz godina. Prema NHS-u, simptomi raka prostate se obično ne pojavljuju sve dok prostata nije dovoljno velika da utiče na cev (uretra) kojom mokraća izlazi iz bešike.  Kada se to dogodi, mogu se pojaviti brojne promene u toaletnim navikama.

Najčešće se tada javljaju potreba za češćim mokrenjem, obično tokom noći, hitna potreba za mokrenjemotežano započinjanje mokrenja, osećaj da vam se bešika nije potpuno ispraznila, krvv u urinu ili krv u spermi.

Međutim, ovi simptomi ne znače uvek da imate rak prostate.

Neke od pomenutih problema se mogu javiti zbog zbog benigno povećanja prostate i prostatitisa, zbog čega je neophodno konsultovati se sa lekarom koji može da ustanovi tačnu dijagnozu.

Prostata

Foto:

Studija objavljena u medicinskom časopisu "British Journal of Cancer" otkrila je da ako je kažiprst duži od domalog prsta, muškarci imaju 33 odsto manje šanse da imaju rak prostate od onih čiji je kažiprst bio iste dužine ili kraći od domalog prsta.

Još jedan iznenađujući faktor rizika je visina - viši muškarci mogu biti skloniji raku prostate.

U britanskoj studiji istraživači su proučavali nešto manje od 10.000 muškaraca koji su u tom trenutku imali rak prostate, kao i one koje su potpuno zdravi, kada su otkrili da su najviši muškarci imali 19 odsto veće šanse za razvoj raka prostate u poređenju sa najnižim muškarcima koji su učestovali u istraživanju.

Rak prostate

Rak prostate / Foto: Shutterstock

Dalje, pol vaše dece može ukazivati na rizik od raka prostate.

Prema izraelskoj studiji, muškarci koji imaju samo ćerke mogu da imaju i do 60 odsto veće šanse da obole od raka prostate od onih koji imaju samo sinove. Kao razlog navodi se da je veća verovatnoća da muškarci koji imaju određene gene na svom I hromozomu imaju žensku decu - a ti isti geni su povezani sa većim stopama oboljevanja od karcinoma prostate.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Milan

  17. septembar 2020 | 13:25

  Čiste gluposti. To nema nikakve veze sa prstima a još manje sa visinom.

  4
  0

  Podelite komentar

 • Рј38

  17. septembar 2020 | 14:57

  А како добије рак простате онај који нема децу?

  1
  1

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima