≫ 

Kombinacijom važnih minerala do snažnog imuniteta

Ovi minerali štite naš imunitet

  • 1
Sveza voda, bokal, casa vode Foto: Shutterstock

Ovih dana često se nađemo u dilemi da li u svoj organizam unosimo dovoljno minerala i vitamina koji su neophodni za jačanje imuniteta i očuvanje zdravlja.

Zdrava ishrana pomaže nam u nameri da se zaštitimo, ali zbog prevelike izloženosti različitim stresorima i negativnim spoljnim uticajima često je potrebno da svoj organizam dodatno snabdemo važnim mineralima.

Uz brojne savete koji se odnose na zdrav životni stil, sve se češće mogu čuti i preporuke stručnjaka za pojačanu potrebu unosa kombinacije minerala cinka i selena, i cinka i magnezijuma, koje štite naš imunitet.

Cink

Cink je jedan od najvažnijih minerala i ima višestruku ulogu u pravilnom odvijanju različitih procesa u našem organizmu. Osim što pomaže u borbi protiv infekcija, učestvuje u izgradnji novih ćelija, što ga čini neprikosnovenim saveznikom u jačanju imuniteta. Budući da pozitivno utiče na rad svih organa, pravilno doziran doprinosi vitalnosti organizma. Potrebne količine ovog nutrijenta variraju i zavise od starosne dobi i pola. Preporučena dnevna doza za žene je do 8 mg, dok je kod odraslih muškaraca dovoljno 11 mg.

Žena, pije, žeđ, voda, čaša Foto: Shutterstock

Selen

Selen je snažan antioksidans koji deluje imunostimulativno. Njegova primarna uloga je u jačanju odbrambenih sposobnosti organizma, zbog čega je ključan element u jačanju imuniteta. Osim toga, selen je veoma važan u prevenciji mnogih oboljenja, i ima značajno antiviralno dejstvo. Preporučene doze ovog minerala na dnevnom nivou za odrasle iznose od 55 do 75 mg, dok se u prevenciji i lečenju bolesti preporučuje od 100 do 200 mg selena.

Magnezijum

Magnezijum je esencijalni mineral koji je uključen u više od 300 procesa u našem telu, izuzetno značajan u stvaranju energije neophodne za funkcionisanje ljudskog organizma. Doprinosi normalnoj funkciji mišića i nervnog sistema, jačanju metabolizma, kao i smanjenju osećaja umora i iscrpljenosti.

Uprkos njegovom značaju, zanimljivo je da oko 60 odsto odraslih osoba ne unosi dovoljne količine magnezijuma, što se manifestuje umorom, mučninom, slabom koncentracijom, kao i osećajem slabosti u mišićima i kostima. Odraslom, zdravom muškarcu, potrebno je 420 mg magnezijuma na dan, a odrasloj zdravoj ženi 320 mg.

Magnezijum, minerali, vitamini, suplementi, zdravlje, Magnesium, Foto: Shutterstock

Kombinacije minerala za jak imunitet

Ovi esencijalni minerali udruženim snagama doprinose odbrani od različitih virusa, što je naročito važno sada, kada je jak imunitet neophodan kako bismo se sačuvali i zaštitili. Tako nas cink i selen štite od infekcija koje pogađaju naš sistem za varenje, respiratorne organe, kožu i meka tkiva.

Takođe, ovi minerali pomažu normalnom funkcionisanju antioksidativnih sistema koji se bore protiv štetnog uticaja slobodnih radikala u našem telu. Kombinacija cinka i magnezijuma doprinosi pravilnom funkcionisanju svih sistema u organizmu, posebno kardiovaskularnog, koštanog i nervnog.

Uz pravilnu hidrataciju, svakodnevni unos ovih nutrijenata pomaže u sprečavanju upala i obezbeđuje jak imunitet. Poslušajte preporuke stručnjaka, ojačajte svoj imunitet na vreme i zaštitite se.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dara

    18. septembar 2020 | 20:25

    pored cinka magnezijuma,i selena takođe našem organoizmu je i neophodan,i vitamin C,odnosno prirodni medicinski suplement,opc+,koji u sebi sadrži više vitamina C od samog limuna,a takođe,organizmu daje energije tokom celog,dana te ga je najbolje konzumirati, izjutra,sa jedno čašom prečiščene vode sa nobel aparata.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA