• 4

Ako odmah prestanete da pušite i počnete da vežbate, pa čak i uz bolesti - koliko biste živeli duže?

Važi i za one koji imaju hronične bolesti

  • 4
foto Pixabay

foto Pixabay

Ako ste nepušač  ili ste ostavili cigarete, a uz to i redovno vežbate, možete da produžite svoj životni vek za šest do osam godina, čak i ako u trenutku dok ovo čitate već imate neku hroničnu bolest.

Istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji na uzorku od 480.000 ispitanika pokazalo je da najveće šanse da prouže svoj životni vek imaju oni koji nikada nisu konzumirali cigarete; potom slede redovno vežbanje, pridržavanje postulata zdrave ishrane i izbegavanje alkohola.

Studija je trajala šest godina i u njoj su učestvovali i ljudi koji su imali jedno ili više od 36 najčešćih hroničnih bolesti. Hronična bolest je definisana kao dugotrajno fizičko ili mentalno stanje, uključujući rak, demenciju, dijabetes, astmu, srčanu insuficijenciju i anksioznost. Istraživači su anketirali učesnike o navikama za trpezom, a zabeležili su njihove ostale navike - da li su pušači i koliko često vežbaju na nedeljnom nivou. Takođe su uzeli u obzir etničku pripadnost, radni status i indeks telesne težine.

Kod muškaraca sa dva ili više hroničnih oboljenja, “vrlo zdrav” stil života produžavao je životni vek za 6,3 godine, a “zdrav” za četiri godine. “Vrlo zdrav” stil života kod žena donosio je benefit u vidu dodatnih 7,6 godina života, a “zdrav” je produžavao životni vek za 6,4 godine.

Sa 45 godina pušači su imali pet do šest godina kraći životni vek u odnosu na nepušače. 

Naučnici kažu da njihova otkrića sugerišu da usvajanje zdravog načina života kako bi se smanjio rizik od hroničnih bolesti može da bude od koristi i onima koji već imaju jednu ili više hroničnih bolesti.

- Zdrav životni stil, a posebno uzdržavanje od pušenja, može da produži životni vek za sedam godina - tvrde autori studije.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nela

    živim dokle živim više mi je muka ods vesti šta treba da radim,i kako da živim,te ovo je zdravo te ovo nije,svesna sam dacigarete i nisu dobre,ali u svakoj novoj pakli imam TTC-10,koji vrši detoksaciju,otrova,i štetnih materija,u pakli cigareta...

  • Stuttgart

    Baš danas sam napunio 7 godina da ne pušim Imam 47 god. Mogu reći ko ne prestane neće shvatiti prednosti kad neko ne puši, ostaju samo izgovori.

  • Licemerka

    Pušim i pušiću.....Dok živim -živim...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima