Šta se dešava u organizmu kada prestanete da unosite probiotike?

Neophodno je zaštiti creva, kako ne bi došlo do upale

  • 0
probiotik

Foto: Pixabay

Mnogi ljudi pogrešno veruju da su svi mikroorganizmi štetni, ali to je daleko od istine. Probiotici definitivno spadaju u zdrave i preko potrebne mikroorganizme. U kineskoj medicini se smatra da su problemi u crevima prvi znak upozorenja za skoro sve hronične bolesti.

Probiotici su prirodna sredstva puna dobrih bakterija koja blagotvorno deluju na našu crevnu floru i, po mišljenju naučnika, podstiču razvoj dobrih bakterija u crevima. Loše bakterije lako mogu da prevladaju dobre ako se zbog antibiotika njihov broj smanji. Upravo zato su nam neophodni probiotici.

Kako promena ishrane i probiotici utiču na vaša creva?

 

Vaš mikrobiom se svakodnevno menja u zavisnosti od hrane koju jedete, pa tako konzumiranje više fermentisane hrane, kao što su kiseli kupus, jogurt i kombuča, pomaže u razmnožavanju dobrih bakterija.

Ako promena ishrane nije opcija za vas uvek možete da unosite probiotik u obliku tablete.

probiotik

Foto: Pixabay

Vaša creva će se prilagoditi tom probiotiku u roku od 72 sata.

Šta će se dogoditi ako prestanete?

 

Vaš mikrobiom se takođe menja kada prestanete da uzimate probiotički dodatak. U normalnom slučaju, u od tri dana, mikrobiom se može "resetovati" na bilo koju novu dijetu. Međutim, to postaje teže kada creva nemaju "probiotsku podršku".

Na primer, ako odete na odmor i ostavite probiotik kod kuće, a pored toga unosite više alkohola i ne jedete previše zdravu hranu, vaš novi mikrobiom će se teže prilagoditi, jer ga više ne podržava probiotički dodatak.

probiotik

Foto: Pixabay

Ovo može biti problematično pošto gubite zaštitu probiotika uz nezdravu ishranu jeste potencijalna upala creva.

Postoje različite vrste probiotika, tako da je potrebno vreme da pronađete pravu ravnotežu za sebe i ono što vašem organizmu najviše odgovara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA