Dijabetičarima u Srbiji besplatno senzor za merenje šećera u krvi

Ovaj način merenja nivoa šećera u krvi biće posebno pogodan za najmlađe

  • 12
dijabetes Pixabay.com

Svim građanima, deci i odraslima obolelima od dijabetesa od danas su dostupni senzori za merenje šećera u krvi o trošku države Srbije, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Iako je Pravilnik Ministarstva zdravlja o uvođenju ovih senzora stupio na snagu još 30. januara ove godine, usled kašnjenja i neažurnosti pojedinih organa zdravstvenog sistema, senzori za osobe obolele od dijabetesa nisu obezbeđeni sve do sada.

Iz tog razloga, a usled velikog značaja navedenih senzora, Ministarstvo zdravlja se ovim putem izvinjava osobama obolelim od dijabetesa.

Senzori za merenje nivoa šećera u krvi, odnosno aparati koji bez bockanja mere šećer u krvi se postavljaju na nadlakticu ruke i rezultati se lako očitavaju, zbog čega su od izuzetnog značaja, naročito za decu koja primaju insulinsku terapiju i njihove roditelje.

Procene su da u našoj zemlji više od 700.000 osoba boluje od dijabetesa, te je unapređenje njihovog položaja jedan od prioriteta Ministarstva zdravlja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • tea

    1. oktobar 2020 | 16:53

    samo nismo obavesteni gde ih ima.

  • Vesna

    1. oktobar 2020 | 19:10

    Da li ce biti besplatno samo za obolele od dijabetesa tip 1, ili i za obolele od dijabetesa tip 2. Spadam u drugu grupu i placam i trake i lancete i to mi je ogroman izdatak jer sam bez posla.

  • Irena Gvojic

    2. oktobar 2020 | 18:56

    U vezi ove vaše vesti o dobijanju senzora za sve dijabetičare, moram da vas pitam da je je vest potpuno tačna. Naime, druge novine su objavile da se to odnosi na osobe do 18. g, kao i na one koji koriste pumpu dijabetičari su I. Ostalima, ništa. Da li je vaša vest tačna, ili druge novine imaju druge informacije?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA