• 3

Oni koji su primili vakcinu protiv gripa bili su imuni i na koronu? Evo kako je to nauka objasnila!

, Telegraf

Veliko otkriće dolazi iz Holandije gde je otkriveno da vakcina protiv gripa i te kako pomaže u borbi sa korona virusom

  • 3
Korona virus vakcinacija

Foto: Tanjug/AP

Holandski naučnici tvrde da vakcina protiv gripa može pomoći mnogim ljudima da se bolje odbrane od korona virusa SARS-CoV-2.

Studija koja je obuhvatila medicinsko osoblje u holandskim bolnicama otkrila je da je bilo manje verovatno da su oni koji su se prošle zime vakcinisali protiv gripa, inficirali novim virusom.

Analiza slučajeva obolelih od kovida pokazala je da je broj ovih infekcija za 39 odsto manji od broja bolničkog osoblja koje je prošle godine primilo vakcinu protiv gripa.

To su potvrdili i laboratorijski eksperimenti, u kojima se pokazalo da četvorovalentna vakcina protiv gripa jača odbranu zdravih ćelija, uključujući poboljšanje odgovora citokina, tako da ćelije efikasnije reaguju ne samo na virus gripa, već i na druge viruse poput korone.

Istraživači predvođeni profesorom za infektivne i imunološke bolesti dr Mihaijem Neteom iz Medicinskog centra Univerziteta Radbund rekli su da "vakcina protiv gripa definitivno može pružiti delimičnu zaštitu od obe infekcije - i gripa, i kovida".

Sezonski grip uzrokuje od 290.000 do 650.000 smrtnih slučajeva širom sveta svake godine, a vakcinacija se preporučuje ranjivim grupama, odnosno starijima od 65 godina.

Video: Prvi put posle 15 godina imamo domaću vakcinu za grip

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rade

    Upravo obrnuto. Gotovo svi koji su primili vakcinu protiv gripa prosle godine, dobili su koronu i sledecu vakcinu nisu docekali

  • Ja

    Da pa sever Italije svi stari se vakcinisu protov gripa..kako su tako pomrli toliki

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima