≫ 

Situacija koja je bila krivac za veliki broj smrti od kovida u Italiji, desila se jutros i u Srbiji

5 srpskih gradova je jutros imalo najzagađeniji vazduh u Evropi

  • 2
Beograd, zagađenost vazduha, zagadjenje, magla

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Ovog prepodneva vazduh u Srbiji je zagađen u pet srpskih gradova, najnoviji su podaci Agencije za zaštitu životne sredine.

Količine PM2 čestica su u crvenoj zoni na dva merna mesta u prestonici - na Starom gradu i Novom Beogradu, ali i u Smederevu, Valjevu, Nišu i Novom Pazaru, što nas je ovog prepodneva činilo najzagađenijim područjem u Evropi.

Posmatranje uticaja na ljudsko zdravlje u jeku pandemije korona virusa nateralo je istraživače da postave jednostavno pitanje - da li se kovid brže širi upravo na zagađenim područjima?

Veza između zagađenja vazduha i smrti od kovida se proučava, a neki početni nalazi su već objavljeni. Tako su naučnici nesumnjivo došli do saznanja da zagađenje vazduha i te kako doprinosi većem broju smrtnih slučajeva od kovida.

Objašnjenje je jednostavno: veći rizik od postojećih respiratornih i srčanih bolesti upravo je u oblastima sa većim zagađenjem.

Nedavni rad objavljen u Italiji je takođe ukazao da se veća prevalencija i smrtnost od kovida na severu zemlje delimično mogu objasniti izlaganjem višem nivou zagađenja vazduha. U radu se zaključuje da visoki nivo zagađenja u severnoj Italiji treba smatrati dodatnim faktorom koji je doprineo velikom broju smrtnih slučajeva.

Korona virus se "vozi" na PM česticama

 

Beograd, zagađenje vazduha

Foto: A. Nalbantjan, Shutterstock

Naučnici su sugerisali da bi se korona virus brže mogao širiti na zagađenim česticama vazduha. Upravo su istraživači iz severne Italije pružili prve dokaze da se korona virus nalazio na zagađenim česticama u vazduhu koje inače imaju negativne efekte po ljudsko zdravlje.

Čestice PM2.5 su vrlo sitni zagađivači koje pluća posebno teško filtriraju što doprinosi smanjenom zdravlju disajnih puteva. Udisanje ovih sitnih čestica može uticati na pluća i srce, a harvardska studija je otišla korak dalje i povezala visok njihov visok nivo sa većom ranjivošću od kovida.

Zvanični nalazi se pak, još uvek čekaju.

Video: Lončar odgovorio Italijanu da li je korona agresivnija u Srbiji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA