≫ 

Večeras možemo jedan sat duže da spavamo, ali evo kako pomeranje kazaljki utiče na naše zdravlje

Sutra možda osetite umor i povećan apetit. Ne brinite, to je normalno

  • 14
sat spavanje budilnik Foto: Pixabay

Večeras pomeramo sat unazad i prelazimo na zimsko računanje vremena. Ovo je možda poslednji put da pomeramo kazaljke, jer bi trebalo da se od 2021. godine zauvek vratimo na "zimsko vreme". Ipak, večeras ćemo spavati jedan sat duže. Za sve spavalice, to je svakako najbolja moguća vest.  Međutim, postavlja se pitanje da li taj jedan poklonjen sat utiče loše na naš organizam? 

Zbog kraćeg dana, i manjka dnevnog svetla, moguće je da neke osetljivije osobe osete umor, bezvoljnost, jači apetit, poremećaje spavanja i pojačanu želju za konzumiranjem slatkiša.

Bilo kakva promena ili poremećaj u našem prirodnom ciklusu može da uzrokuje i smanjenu produktivnost i gubitak interesa za rad. U ovom periodu često postajemo podložniji bolestima i umorniji smo.

- Svaki put kada pomerimo vreme to ima uticaj na naš organizam, jer se prirodan časovnik našeg tela ne prilagođava odmah satu koji se menja - rekla je ranije dr Nada Macura, nekadašnji portparol Hitne pomoći.

Budući da je biološkom satu potrebno vremena da se prilagodi "poremećenom budilniku", ne treba da vas iznenadi ako sutra osetite jak umor, pospanost, pa čak i probleme sa srcem kod starijih ljudi.

Inače, lekari širom sveta raspravljaju o tome da li vreme uopšte treba da se menja, baš zbog potencijalnih zdravstvenih smetnji. Moguće da je ovo poslednji put kada to radimo, te i ako osetite neke od ovih problema, ne brinite, najverovatnije se neće više ponoviti.

Video: Kako je došlo do pomeranja vremena i ko sve to praktikuje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ANTIROM

    24. oktobar 2020 | 13:02

    TREBA PRECI NA LETNJE RACUNANJE A NE NA ZIMSKO

  • Subotica

    24. oktobar 2020 | 13:03

    Svake godine ista priča još samo ove godine i neće se više menjati sat....bla bla

  • Suzi

    24. oktobar 2020 | 12:51

    Red bi bio da ostanemo na zimskom jer je to prirodno vreme. Svakog 31 marta nam skracuju sat od dana. Vec pocetkom oktobra se oseca da nam se spava ranije sto je znak da je pomeranje sata na letnje vreme nenormalno. Koliko znam mi smo bioloska bica a ne masine i zavisimo od sunca. A to da je pomeranje sata sada u oktobru na normalno vreme manjak sunca koje cemo osetiti u nedelju malo besmislen komentar u tekstu i uopste nije tacan.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA