• 25

Dr Miljko Ristić objasnio zašto je iznenada preminuo dečak iz Niša koji je bežao od čoveka sa nožem

Šta se desilo dečaku?

  • 25
srce kardiologija

foto: pixabay.com

Dečak Aleksandar Ć. (15) preminuo je od srčanog udara na raskrsnici ulica Koste Stamenkovića i Janka Veselinovića u Nišu, dok je oko 1.35 bežao od čoveka koji ga je iz čista mira jurio nožem.

Stručnjaci objašnjavaju da je strah samo doprineo da najverovatniji problem sa srcem, koji je tinejdžer imao, dovede do smrtnog ishoda.

- Strah je verovatno uticao na letalni ishod, ali obično tu treba da bude neki poremećaj odranije, u pogledu neke, možda, srčane mane koja se komplikovala ubrzanim srčanim pulsom. U strahu se puls uvećava i može da pređe i 200 otkucaja. Tada su neefikasne te srčane kontrakcije i srčani mišić nema dovoljno kiseonika. Dolazi do srčanog zastoja i, nažalost, smrtnog ishoda. Strah sam po sebi takođe može da izazove smrt, ali iz mog iskustva se pokazalo da je uzrok uvek neka srčana slabost - kaže profesor dr Miljko Ristić za TV Pink, čuveni srpski kardiohirurg.

On je dodao da ne postoje ciljani preventivni pregledi srca kod dece, a da sistematski pregledi ne obuhvataju tako detaljnu dijagnostiku rada srca koja bi eventuano ukazala na srčana oboljenja. Ali i na tim redovnim sistematsim pregledima, ukoliko se uoči problem, dete se upućuje na daljnju diganostiku.

Zato je važno da roditelji prate svoje dete i reaguju na neke njegove neobične reakcije.

– Ukoliko roditelji primete da dete otežano diše, da se zamara, da mu je ubrzan puls i pri najmanjem naporu, da oseća slabost, ili poplavi u licu, neophodno je odmah da se javi lekaru radi dalje diganostike i lečenja – kaže prof. dr Miljko Ristić za E-kliniku.

Mnoga od srčanih oboljenja mogu uspešno da se leče ako se otkriju na vreme.

Inače, nesrećni dečak kobne večeri išao je Ulicom Hajduk Stanka sa drugom i drugaricom istih godina, a onda su naišli na nasilnika. Taj muškarac je na ulici jeo i nešto im dobacio. Aleksandar je prvo prošao pored njega, da bi se odmah zatim vratio, misleći da mu se čovek obratio. Međutim, taj muškarac je izvadio nož. Troje tinejdžera je počelo da beži, ali je Aleksandar ubrzo pao i, nažalost, preminuo.

Video: Ova deca postaju žrtve nasilja

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realno

    Nije li odgovornost i na roditelju koji pušta maloletno dete na ulicu posle 00 časova.

  • Roditelj

    Dali je uhapšen psihopata koji je na nedužnu decu potegao nož što je prourokovalo smrt ovog deteta ili se čeka da isti u sledećem pokušaju izbode neko dete ili nekog od nas ?

  • Laki

    Kaznjavati sve koji nose escajg u depu.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima