≫ 

Najčešća greška koju građani Srbije prave pri nošenju maske: Ako i vi ovo radite, onda džabe sve!

Koliko puta je dozvoljeno nositi istu masku?

  • 14
Beograd, zagađenje vazduha Foto: A. Nalbantjan, Shutterstock

Budući da su maske sada sastavni deo svakodnevnog života, ali i da je za njih potrebno izdvojiti finansijska sredstva, mnogi u Srbiji ih, na neki način, štede. Iako bi običnu zaštitnu masku trebalo menjati posle svakog nošenja, mi je radije odlažemo i koristimo nekada po ceo, ali i više dana.

Međutim, da li je to zaista ispravno?

- Nošenje maske za jednokratnu upotrebu, poput hiruške koju ste već nosili bolje je nego da je ne nosite uopšte - ističe dr Vilijam Haseltin, autor američkog Porodičnog vodiča za kovid.

Ipak, on ističe da se hiruške maske mogu brzo zaprljati samo od jednog nošenja i ne mogu se pravilno očistiti kao, na primer platnene maske koje se uvek mogu otkuvati.

Dr Stiven Kuai složio se sa tim da je korišćena maska uvek bolja opcija od nenošenja iste uopšte, ali je ujedno i dao nekoliko saveta ukoliko niste u mogućnosti da je zamenite posle jednog nošenja.

Prvo obratite pažnju na to koja strana maske ide unutra, a koja spolja. Strana koja je okrenuta spolja je verovatno kontaminirana, pa ne želite da vam se to prenese na lice.

maske foto: pixabay.com

Takođe, masku bi trebalo da držite samo za gumice koje idu oko ušiju. Svakako posle ponovo operite ruke. Najgore što možete da uradite jeste da je dodirnete prvo spolja, a zatim s unutrašnje strane koja ide blizu usta.

Ujedno, vodite računa gde odlažete masku za vreme tokom kog je ne nosite. Unutrašnja strana koja ide do usta ne bi smela da se nađe na potencijalno kontaminiranim površinama, pa se tako savetuje odlaganje u kesicu.

Ako pak, nosite epidemiološku masku kojoj je rok trajanja 48 sati, ista pravila važe i za nju, a stručnjaci savetuju da je osim držanja u kesi posle svakog nošenja dezinfikujete alkoholom.

A ako ste u dilemi koju masku je najbolje nositi, pogledajte naš vodič.

Video: Kako sami da napravite kratkotrajnu zaštitnu masku

Video: Jednostavan trik da vas obična maska zaštiti bolje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bre

    27. oktobar 2020 | 11:35

    Napraviše od nošenja maski opasnu filozofiju još malo će je uvesti kao predmet u školama. Strašno

  • ime

    27. oktobar 2020 | 12:30

    Ma ja masku nosim zbog ljudi kojima ulazim u lokale da ne plate kazne i da im ne pravim probleme. Ne mislim da ce me zastiti, nosim ih po dzepovima, dosta puta istu, a inace nemam nikakve tegobe i dosta mi smetaju u prodavnici ili kad bas moram otici u trzni centar.

  • Map

    27. oktobar 2020 | 12:30

    Kako da ne, kupvacu svaki dan 10 maski, gospodo nece da moze

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA