≫ 

Nosite masku, prskate se alkoholom i mislite da je to dovoljno? Jednu stvar ste zaboravili

Možda se i trudite da držite fizičku distancu. Ipak, postoji četvrta mera prevencije koju je važno poštovati

  • 2
Beograd, korona virus, maska

Foto-montaža: Marko Jovanović, Pixabay

Svi već znaju za tri najvažnije mere za obranu od korona virusa - maska za lice, fizička distance i redovno pranje ruku, ali sa dolaskom hladnijeg vremena i češćim boravkom u zatvorenim prostorima treba dodati i četvrtu - svež vazduh, prenosi Hina.

Slabo provetrene prostorije povećavaju mogućnost prenosa virusa aerosolima, česticama koje “plutaju” u vazduhu, objašnjava direktor Odeljelnja za infektivne bolesti na medicinskom fakultetu u Rostoku dr Emil Resinger.

- Uz kapljično širenje, daleko manji aerosoli smatraju se glavnim putem transmisije korona virusa, premda u manjoj meri - kaže dr Resinger.

I dok kapljice relativno brzo padnu na pod, lakši aerosoli mogu da lebde duže i tako se šire u zatvorenim prostorima. Tome je najlakše stati na put povremenim otvaranjem prozora.

Strahovi da ćete se prehladiti neutemeljeni su, tvrde medicinski stručnjaci.

- Provetravanje prostorije na nekoliko minuta jedva da promeni temperaturu u prostoriji - napominje doktor i dodaje da predmeti u prostoriji i zidovi zadržavaju temperaturu i da će otpustiti zadržanu toplotu.

Nemački stručnjaci preporučuju da se kancelarije provetravaju svakih sat vremena po 20 minuta. Ako u prostoriji sedi manje ljudi dovoljno je i 10 minuta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zvrk

    29. oktobar 2020 | 16:44

    Najbolje da se preselimo.na drugu planetu..ne ovako nego onako..milion strucnjaka niko nista ne zna..il se brzo demantuju

  • JA

    29. oktobar 2020 | 15:55

    Ja provetravam po pola sata. 😄

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA